Afrika/ Bönor/ Grytor/ Veganskt/ Vegetariskt

Red red- Ghanesisk böngryta

Red red är en lättlagad och mycket god gryta från Ghana. Ljuvlig att servera med friterad matbanan och ris. En autentisk red red tillagas med palmolja och smaksätts med torkade räkor för att få ett djup och umami i grytan. Jag har skippat palmoljan förstås och för att behålla grytan vegansk smaksatte jag den med misopasta istället. Det blev magiskt!
 4 portioner
400 g kokta black eye böner
4-5 st färska tomater eller 400 g krossad tomat
1 gul lök
1 msk riven ingefära
3 st vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
Chili (torkad eller färsk, välj sort och justera mängd efter smak)
2 dl vatten
Salt & peppar
Olja till stekning
Valfri tillsättning för djupare smak på grytan:
Ca 2 msk mortlade torkade räkor som kan ersättas med 1 msk misopasta för ett veganskt alternativ
(I orginalreceptet av red red har man torkade räkor. Jag har ersatt det med misopasta)
Serveringsförslag
2 st matbananer
Ris

Reklam
Om du gillar mina veganska recept så kommer du att älska min nya gröna kokbok som har sålts i tusentals exemplar på bara några veckor. Läs mer om boken och beställ den HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök i strimlor, riv ingefära och vitlök. Hacka tomaterna fint om du använder färska, jag tog krossade tomater. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök, ingefära, paprikapulver och stek långsamt på medelhögvärme i ca 4 min. Vänd i tomatpuré och stek nån minut till. Tillsätt krossad/färsk tomat, torkade räkor eller misopasta, chili, vatten, salt och peppar. Koka upp och sänk sedan värmen. Tillsätt bönorna och låt grytan koka under lock i ca 30 min. Späd eventuellt ut med vätska vid behov och smaka av med salt & peppar.

Skala och skär matbananerna i skivor. Hetta upp olja till 180° och fritera bananerna gyllene, ca 2 min på varje sida. Låt rinna av på papper. Servera grytan med friterad matbanan och ris.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply