Röd thai curry med räkor

Krämig, lättlagad och riktigt spicy thailändsk gryta med räkor. Enkel att tillaga och görs på få ingredienser. Du kan variera grytan efter smak och ha grönsaker som du tycker om. Du kan tex byta ut gröna bönor mot bambuskott, tillsätta zucchini, minimajs, vattenkastanjer osv. 
4 portioner
2 burkar kokosmjölk av bra kvalité (400 ml per burk)
1-3 msk röd curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
200 g stora räkor (MSC tigerräkor eller scampi)
2 st finhackade vitlöksklyftor
100 g snake beans, haricot vers eller sockerärtor
1 röd paprika
2 morötter
3-4 st kaffir limeblad
3 kvistar söt basilika (kan uteslutas)
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1-2 tsk fisksås
2 tsk majsstärkelse+2 msk vatten (gör grytan krämig, kan uteslutas)
Salt
Serveringsförslag:
Ris
Lime och koriander till garnering

RECEPT PÅ GAENG PED MED KYCKLING HITTAR DU HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker i önskad storlek. Tina räkorna om du använder frysta, låt rinna av i en sil och klappa dem torra med hushållspapper.

Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara 1 av kokosmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen. Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.

Blanda röd curry och vitlök i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt grönsakerna och fräs en stund. Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, salt och låt puttra i ca 15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt.

Blanda 2 tsk majsstärkelse med 2 msk vatten, vänd ner i grytan under omrörning. Låt grytan puttra i 5 min. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek räkorna snabbt ca 40 sekunder på varje sida. Vänd ner räkorna i koksmjölken, låt grytan få puttra i ca 1-2 min. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera grytan med ris, toppa gärna med koriander och pressa lite lime på vid servering.

Join the Conversation

  1. Mikael says:

    Fina bilder du har, de ser så hemtrevliga ut. Ska testa några av dina recept framöver.

  2. Maria says:

    Ser fantastiskt gott ut! En fråga, hur hanterar man limebladen? Ska de hackas eller läggas i hela? Ska de i så fall lyftas ur innan servering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close