Gaeng Ped – Äkta röd thaicurry

Gaeng ped- Äkta Thailändsk röd curry med bambuskott och kyckling. Här kommer ett super bra recept som ger dig lika god thaismak som på restaurang. Stirra dig inte blind på valet av grönsakerna i receptet, man kan variera denna rätt i det oändliga. Du kan ha i scampi, räkor, morot, potatis, annans, minimjas… listan är lång. Riktigt smarrigt!

4 portionerGaeng ped
2 burkar kokosmjölk av bra kvalité (400 ml per burk)
1-3 msk röd curry (beroende på hur stark du vill ha grytan)
2-3 st kycklingfiléer
1 burk bambuskott (ca 400 g)
100 g haricot verts eller sockerärtor
1 röd paprika
2 morötter
3-4 st kaffir limeblad
3 kvistar söt basilika (kan uteslutas)
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt socker)
1-2 tsk fisksås
1 buljontärning (gärna höns) utspädd i 1 dl vatten

Se mig laga rätten steg för steg på min Youtubekanal

Gör såhär:
Börja med att reducera kokosmjölken. Häll bara 1 av kokosmjölkförpackningarna i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt puttra. Ha koll så den inte bränns vid. Använd inte för liten kastrull eftersom den kan lätt bubbla över kanten. Låt koka tills mindre än hälften av mjölken återstår, rör om då och då. Det tar ca 20-30 min beroende på kvalitén på kokosmjölken. Den kommer att tjockna och skära sig, det bildas ett lager olja och kokoskräm i kastrullen (se bild). Ibland lyckas man inte få den att skära sig men det påverkar inte smaken så mycket, så länge den tjocknar och kokas en stund så är det bra.

Blanda röd curry i kastrullen med den reducerade koksmjölken, fräs under omrörning tills det bildas ännu mer olja. Nu kommer oljan få en härlig röd färg av curryn. Tillsätt kycklingen och fräs den en stund. Blanda i den andra koksmjölken, bambuskott, fisksås, palmsocker, limeblad, buljong och låt koka under lock i ca 10-15 min. Hacka grönsakerna som ska i grytan och bland ner dem. Låt puttra i ca 10-15 min. Smaka av och tillsätt eventuellt mer fisksås, curry eller salt. Stäng av värmen, blanda i basilikablad. Servera med ris.

Fotor_144728220853893
Fotor_144728226128560
Fotor_144728231420380
Fotor_144728234899936
Fotor_144728238098385
Fotor_144728241561647
Fotor_144728249817512


Join the Conversation

  1. Anonym xD says:

    Jag brukar lägga lite limesaft sjukt gott, den blir varken söt eller sur.
    Har lagt samma ingredienser som du har nämnt ovan i flera år och sedan går jag in i din blogg på exakta mått, vilken härlig känsla. Nu behöver jag inte sitta och förklara för människor hur jag gör grytan för att jag har ej exakta mått, jag ber dem istället att gå in i din blogg 😀

    1. Zeina Author says:

      Så härligt 😀

  2. Var hittar man Kaffir limeblad? Kan man ersätta det med ngt?

    1. Zeina Author says:

      Finns i asiatiska livsmedelsbutiker. Kan ersättas med lite limejuice men det är inte samma smak. Limebladen ger grytan en riktig “thaismak”

  3. Abir salem says:

    Hej, vad menar du med att reducera kokosmjölken? Har aldrig använt kokosmjölk tidigare – men de kanske blir tydligt när man öppnar en burk att något ska hällas ur?

    Vad menas med låt koka till mindre än hälften av mjölken är kvar? Blir det som gröt, och så vill man att endast hälften ska bli grötig? 🙂

    1. Zeina Author says:

      Du ska alltså koka kokosmjölken tills den tjocknar och hälften av mängden finns kvar i kastrullen. Bara en av förpackningarna ska kokas till hälften. Lycka till

  4. Gjorde detta idag det var supergott

    1. Zeina Author says:

      Ja visst är den god 😀 härligt att du gillade den

  5. Ser helt fantastiskt ut, detta ska provas!
    Tack för en härlig blogg

    1. Zeina Author says:

      Tack 😀 hoppas att du blir nöjd med resultatet om du testar. Lycka till

      1. Lägg av, så jävla gott! Som thaikoskens 🙂

  6. PiaFia says:

    Tack Zeina för ditt recept på Gaeng ped… jisses vad gott, och ÄNTLIGEN fick jag till den rätta thai- smaken! Jag gjorde den igår, idag ska jag dryga ut den med frysta sugar snaps. Kanske vitkål. Mmmmmmm!!!!

    1. Zeina Author says:

      Men så skoj 😀 underbart att du var nöjd och tack snälla för att du berättar. Ha det bäst. Kram

  7. Hur stora ska kyckling filéerna vara? Har du något gram mått? Kan man ersätta fisksåsen med nått?

    Mvh Ida

    1. Zeina Author says:

      Nej jag har inte direkta mått men 3 st mellanstora filéer brukar jag ta. Fisksås har en speciellt saltin smak du kan ersätta den med salt men det blir dock inte samma smak 🙂 Lycka till

  8. Testade att göra denna rätten efter detta recept precis. Supergott! Kommer göras många gånger i framtiden.

  9. Looking good 🙂
    Jättebra att nån vettig matbloggare gör det bra och på riktig. Så trött med de stora matbloggare och kända kockar som bara förstör våra Thaimaträtter.

    Gaeng däng är benämning på alla heta gryträtter… just saying. Sedan finns det såklart förskönade namn på olika rätter.

    Gaeng = gryta
    Pedd = het, pedd pedd = superstarkt
    Däng = röd
    Gaeng däng = rödcurry gryta

    1. Zeina Author says:

      Tack 😀 Jätte kul med info om de olika benämningarna. Det visste jag inte. Trevlig blogg du själv har, ska kika in där. Ha det bäst. /Zeina

  10. Adrian says:

    Hej! DU! När du skriver röd curry.. menar du röd currypasta då eller någon typ av rödcurrykrydda? Tack på förhand 🙂 // Adrian

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag menar röd currypasta 🙂

  11. Adrian says:

    Ska det vara röd currypasta eller bara en röd currykrydda?

    1. Zeina Author says:

      Det ska vara röd currypasta 🙂

  12. Hej! Låter otroligt gott och ska absolut lagas! Vilken basilika är det du använder, du skriver söt menar du söt thaibasilika? Google gjorde mig otroligt förvirrad över vad som är vad

    1. Zeina Author says:

      Hej,

      Söt thai basilika är helt rätt 😀

  13. Ett bra tips, man ska köpa kokosmjölk av bra kvalitet, sen ska man ALDRIG skaka burken, man ska öppna den försiktigt och med sked ta ut den tjocknade kokosmjölken som blir högst uppe i burken och reducera den i pannan. Sen på slutet gäller man i den rinniga mjölken som blir kvar i botten av burken.

  14. Kristofer says:

    Vilket märke är det på den röda currypastan som du använder. Har provat flera sorter, senast Santa Maria och det blev ingen smak alls. Har aldrig provat ditt recept dock.

  15. var köper du röd curry pasta? Testat de i vanliga livsmedelsbutiker men känner inte av stinget i de.

    1. Stefan says:

      @LenaSök på Mae ploy, finns hos stora Icabutiker, på Mathem och säkert fler ställen.

  16. Sabina says:

    Vad brukar du använda för ris?

  17. Sofia says:

    Detta var det bästa thai recept jag någonsin testat. Blev magiskt gott! Smakar verkligen som den som kommer från thairestaurang, kanske till och med bättre då jag nu kunde justera kryddningen så den blev perfekt enligt min smak! Tack Zeina för allt dina recept förgyller vårt lov!

  18. Vad använder du för kokosmjölk? Älskar detta receptet!

  19. Nadia says:

    Jaha, jag trodde du använde röd curry krydda 🙂 Jag har 4 av 5 gånger använt röd curry krydda och inte currypasta. Använde röd currypasta senast men det blev inte alls lika gott.
    Men detta recept är toppen (när jag använder röd curry krydda iaf :)). Jag har bott i Thailand och är kräsen när det kommer till thairätter 🙂
    Senast jag gjorde rätten blev dock kokosmjöken alldeles för tjock. Vet du/ni vad detta kan ha berott på? Jag använde lite lite mer kokosmjölk då förpackningarna bytt storlek.. kanske därför?

  20. Kitty says:

    Tack för det här receptet! Jag har testat två gånger. Första gången brast tålamodet och det blev gott, men jag fick inte kokosmjölken att skära sig. Andra gången gav jag inte upp. Hade kokosmjölk från ICA, vet inte om det räknas som bra kvalitet men det funkade. Det tog 20 minuter innan det började hända nåt i pannan men det hände! Skippade både kaffirlime och basilika pga orkade inte leta specialaffär men kommer att fortsätta laborera med detta recept nu när jag vet att grunden sitter. Superlyckat!

  21. Linnea says:

    Sjuuukt gott! Gjorde m seitan ist för kyckling Kaffir limeblad fanns torkade vid grönsakerna på icaburiken!
    Tack för bra recept!

  22. Linett says:

    Har gjort detta receptet ett antal gånger. Det blir så jä…kla gott varje gång. Älskar din blogg, den är nyfiken och får mig att testa olika rätter från hela världen. You’re great Zeina!

  23. Peter says:

    Riktigt gott, men jag har ett problem…

    När första satsen mjölk skiktat sig och kyckling och curry-pasta fått fräsa en stund både ser och doftar det underbart – gillar verkligen när oljan från mjölken får färg av curryn och att den lägger sig och ”simmar” på ytan!
    Och där har vi problemet… för när jag tillsätter nästa mängd cocosmjölk så binder den den ”snygga oljan” igen och det blir ”bara” en mjölkig/krämig bas som iofs är god, men jag vill ju ha kvar den röda utfällningen – tips någon

    /peter

    1. Helén says:

      Samma häääär! Man följer enligt punkt å pricka och så förlorar man oljigheten och man känner sig så misslyckad. Blir som du skriver bara en krämig bas trots 1 timmes förarbete. Kan det vara så att vi kokar kycklingen för kraftigt(?), fel gryta/kastrull?

      1. Johannes says:

        Samma här – fattar inte vad jag gör för fel..! Blir liksom brunt och inte alls lika fint resultat som på bilderna här.

  24. Morgan Sjödin says:

    Hej!
    Använde Hemköps röda currypasta.. inget hetta alls, så körde i en hel stor röd chili och en hel del sambal oelek, nu svettas man som om man satt på plats i Thailand 🙂
    Tack för ett mycket bra recept!

  25. Sophie says:

    Kan man använda sig av kokosgrädde?

  26. Amanda Gustavsson says:

    Jag har letat och letat efter ett thairecept på denna och det känns som om jag hittat rätt här. Men går det alltså att göra i en vanlig kastrull? Har redan lagt alla ingredienser i varukorgen och efter att ha läst ALLA kommentarer så vill jag bara hem och göra mat nu!!! (men måste vänta till fredag)

  27. Helena Granlund says:

    Vilken sorts kokosmjölk? Jag har testat olika men får den aldrig att skära sig. Tips på märke?

  28. Thommy Elfving says:

    Gjorde detta för några dagar sedan, och även fast det blev väldigt gott så var inte processen helt problemfri. Jag försökte reducera kokosmjölk av märket Kung Markatta och det blev bara som en mosig, torr paste i stekpannan och det blev inte bättre av av vispa ner röd curry paste eller att tillsätta kyckling heller. Allt var bara torrt tills jag tillsatte resten av kokosmjöken i princip. Skulle vara intressant att höra om Zeina har lyckats reducera kokosmjölk som har köpts i en affär som inte är en “thaibutik”. På många kokosmjölkförpackningar står det att det innehåller kokosnötextrakt, men på Santa Marias står det “pressad kokosnöt”, jag ska prova med den nästa gång får vi se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close