Mustig köttgryta som får puttra länge med goda kryddor… det måste ju ändå vara något av det godaste som finns. Grekisk stifado är en klassiker med fantastiska smaker. Kryddig med sötma från schalottenlök. Jag lagar stifado på mitt vis. Jag skippar rödvin som är en viktig ingrediens i grytan och har färskpressad granatäpplejuice i. Njut av grytan med allt från ris, bröd, till potatis. Jag gjorde potatisklyftor bredvid.
4-6 portioner
1 kg grytkött (jag tog högrev)
Ca 10-12 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpuré
2 dl granatäpplejuice eller rödvin (jag tog granatäpplejuice)
Ca 4 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
Olja till stekning (oliv eller rapsolja)
Kryddor:
1 kanelstång
3 st lagerblad
6 st nejlikor
1 tsk kryddpeppar
2 st buljongtärningar (kött eller grönsaksbuljong)
Salt och peppar
Gör såhär:
Hacka köttet i bitar, skala schalottenlökarna och behåll hela. Finhacka vitlök. Hetta upp olja i en gryta och stek köttet runtom tills den får en fin stekyta. Lägg åt sidan. I samma gryta som du stekte köttet vänder nu ner schalottenlökarna och steker dom runt om tills de får en fin stekyta.
Vänd i köttet, vitlök och stek allting under omrörning. Tillsätt alla kryddor, tomatpuré och fräs allting lite snabbt. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt grytan puttra under lock i ca 1,5-2 h. Tills köttet är färdiglagat. Späd ut med vatten om det känns torrt i grytan och smaka av med mer kryddor om du tycker det behövs efter mer än halva koktiden. Servera med önskat tillbehör och njut! Vi åt potatisklyftor bredvid.
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.
Hel eller mald kryddpeppar?
Hur tänkte du med nejlikorna? Tog över hela grytan 🙁