Grekisk stifado på Zeinas vis

Mustig köttgryta som får puttra länge med goda kryddor… det måste ju ändå vara något av det godaste som finns. Grekisk stifado är en klassiker med fantastiska smaker. Kryddig med sötma från schalottenlök. Jag lagar stifado på mitt vis. Jag skippar rödvin som är en viktig ingrediens i grytan och har färskpressad granatäpplejuice i. Njut av grytan med allt från ris, bröd, till potatis. Jag gjorde potatisklyftor bredvid.

4-6 portioner
1 kg grytkött (jag tog högrev)
Ca 10-12 st schalottenlökar
3 st vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
2-3 msk tomatpuré
2 dl granatäpplejuice eller rödvin (jag tog granatäpplejuice)
Ca 4 dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
Olja till stekning (oliv eller rapsolja)
Kryddor:
1 kanelstång
3 st lagerblad
6 st nejlikor
1 tsk kryddpeppar
2 st buljongtärningar (kött eller grönsaksbuljong)
Salt och peppar

Gör såhär:
Hacka köttet i bitar, skala schalottenlökarna och behåll hela. Finhacka vitlök. Hetta upp olja i en gryta och stek köttet runtom tills den får en fin stekyta. Lägg åt sidan. I samma gryta som du stekte köttet vänder nu ner schalottenlökarna och steker dom runt om tills de får en fin stekyta.

Vänd i köttet, vitlök och stek allting under omrörning. Tillsätt alla kryddor, tomatpuré och fräs allting lite snabbt. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt grytan puttra under lock i ca 1,5-2 h. Tills köttet är färdiglagat. Späd ut med vatten om det känns torrt i grytan och smaka av med mer kryddor om du tycker det behövs efter mer än halva koktiden. Servera med önskat tillbehör och njut! Vi åt potatisklyftor bredvid.

Join the Conversation

 1. Hel eller mald kryddpeppar?

 2. Lennart says:

  Hur tänkte du med nejlikorna? Tog över hela grytan 🙁

 3. Kokar du köttet på något speciellt sätt? Jag förstår inte hur 1,5-2h kan räcka för att få det mjukt och mört. Min gryta med ganska små köttbitar har puttrat i 3 timmar och tycker ännu det är för segt för att ätas. Har du tips för att få ner koktiden på nötkött?

 4. Lennart Romberg says:

  Ett alldeles utmärkt recept. Koktiden får man ju anpassa till köttet.
  Eftersom jag inte gillar pepparkakor tog jag bort kryddnejlikorna och ”ersatte”med lite torkad oregano och en aning socker. Rött vin i stället för granatäpplejuice.
  Lätt redning på slutet. Fransyska, svenskt kött, och tre timmar på spisen. Alltiid bra recept på denna sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close