Kafta bi tahina- Kafta i tahinasås

INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR

Kafta bi tahina är en slags gratäng som är mycket omtyckt i Mellanöstern, särskilt i Libanon och Syrien. Kafta är kryddig köttfärsblandning som kan tillagas på många olika vis. Du hittar recept på kafta i tomatsås HÄR! I denna rätt bakas köttfärsen i en syrlig tahinasås. Tahina görs på sesamfrön som mals till en pasta. Det ger maten en mycket speciell smak med en svag ton av rostade sesamfrön. Du kan servera kafta bi tahina med ris eller bröd.
kafta bel tahini-2

4 stora portioner eller 6 mindre
Kafta:
500 g köttfärs
Ca 1 dl finhackad persilja
1 lök
4-5 st potatisar
1 tsk sju kryddor- recept HÄR! om du vill göra egen mix
Salt & peppar
Tahinasås:
1 dl tahina (sesampasta)
3-4 dl vatten
Saften från 1 citron (justera syra efter smak)
Salt och peppar
Garnering:
Ca 0,5 tsk kanel
Recept på kafta i tomatsås hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skala och skär potatisarna i runda bitar, fritera dem gyllene och låt rinna av på papper. Blanda köttfärsen med alla ingredienser till kafta och platta ut köttet i en mellanstor ugnsform. Skaka tahinaflaskan eller burken kraftigt och ordentligt innan användning. Lägg tahina, vatten, citron, salt och peppar i en skål. Mixa såsen med en visp eller mixer. Vispa tills såsen är helt slät, om den inte mixas kan den klumpa sig i ugnen. Såsen får inte heller  vara för tjock i konsistensen, den ska kännas som en pannkakssmet. Den kommer att tjockna ganska mycket under tillagning.  Smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer citron , salt eller späd ut med mer vatten.

Värm ugnen till 225°. Häll först såsen över köttfärsen, lägg sedan potatisskivorna över och strö på kanel. Baka på sista falsen (nedifrån) av ugnen. När såsen börjar puttra sänker du värmen efter ca 10 min till 200°. Låt tillagas i ytterligare ca 30 min, tills köttet är klart och tahinasåsen har tjocknat. Servera med ris eller bröd.kafta bel tahinikafta bel tahinikafta bel tahini !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close