Kosa bel laban- Fylld zucchini i yoghurtsås

Kosa mehshi (fylld zucchini) är en favorit som görs i många delar av Mellanöstern. Det finns kosa mehshi i tomatsås eller syrlig zucchini med vinbladsdolmar. I kosa bel laban tillagas de fyllda zucchinin i en varm yoghurtsås ned smak av vitlök och mynta. Fantastiskt gott. Du hittar fler recept med zucchini HÄR!
kosa bi laban-7

6 portioner Kosa bel laban
1,5 kg små zucchini
Fyllning:
250 g köttfärs
2 dl ris- tvättad avrunnen
1 finhackad gul lök
1 finhackad tomat
10 g smält smör
1 tsk salt
1 tsk sjukryddor
0,5 tsk kanel
0,5 tsk svartpeppar
Kokvatten till zucchinin:
Ca 1 liter hett vatten
2 msk rapsolja
Ca 1,5 msk vegeta eller 2 st grönsaksbuljongtärningar
Yoghurtsoppan:
2 pkt naturell yoghurt (flytande yoghurt i tetrapack, inte turkisk yoghurt)
4 msk majsstärkelse
3 dl kokvatten från zucchinin
Tillsättning i slutet av koktiden:
3-4 vitlöksklyftor
1,5 msk torkad mynta

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan. Skär bort skaften på toppen av zucchinin, håll ett stadigt grepp gröp ur långsamt. Snurra urgröparen/tesked/potatisskalaren långsamt men bestämt samtidigt som du arbetar dig in. Om det är första gången du gör detta så kommer du lyckas ta i sönder några stycken innan du får till tekniken, det är helt ok. Pilla in fyllningen med fingrarna hela vägen ner men lämna ca 5 mm tom längst upp så riset får utrymme att svälla upp. Tänk på att pressa till fyllningen, det bildas nämligen vakuum längst ner när du fyller dem så tryck till lite.

Hetta upp vatten i en rymlig gryta, tillsätt buljongen och olja. Droppa försiktigt i zucchinin, låt koka långsamt. Skumma av grytan och låt puttra i ca 25-30 min. Koktiden varierar beroende på storlek och tjocklek på zucchinin. De ska kokas tills både zucchinin och riset har mjuknat. Lyft upp zucchinin från vattnet väldigt varsamt, de går lätt i sönder när de är mjuka. Lägg på en bricka och ställ åt sidan.

Lägg yoghurten i en rymlig gryta. Rör ut majsstärkelse med ca 3 dl av vattnet du kokat zucchinin i. Blanda ner det i yogurten och rör om, ställ på plattan. Nu är det viktigt att man ständigt rör om! Annars skär yoghurten sig. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen, rör om och låt sedan småputtra, smaka av med salt. Droppa i zucchinin och låt dem puttra med långsamt. Mortla vitlöksklyftorna tillsammans med mynta tills de blir fina strimlor. Blanda ner vitlöken i yoghurten, låt allting få småkoka på låg värme i ca 15 min.

Lägg upp zucchinin med yoghurt i fat eller djupa tallrikar, om de ligger kvar i grytan kan de gå sönder. Servera kosan varm som den är eller med en bit bröd bredvid. Sahten (smaklig måltid)! 

kousakosakousakosakosakousakosakosakosakosa bi laban-6kosa bi laban-5

Join the Conversation

 1. Tack att du la in recept på kosa bel laban .
  Om yoghurten skär sig kan man fixa den på nått sätt?

  1. Zeina Author says:

   Jag har blivit tipsad om att vispa yoghurten med en elvisp om den skrå sig, har dock inte testat själv 😀

 2. bitte says:

  Så glad över att hitta detta eller dessa recept på kosa! En av mina favoriter när jag var i libanon på 80-talet. Nu ska här kokas 🙂

 3. Anonym says:

  Ska bli spännande att prova! Går det att frysa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close