Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frukt & Bär

Blåbärsrutor med smördeg- Lättbakade

Äntligen blåbärssäsong! Det finns mycket gott du kan baka, som dessa goda blåbärsrutor. De görs på smördeg, så de får ett gott frasigt täcke med en krämig blåbärsfyllning inuti. De är enkla att göra och smakar ljuvliga. Funkar lika bra att göras på färska eller djupfrysta bär. 
blåbärsrutor-12
Ca 20 bitar blåbärsrutor
2 st stora smördegsplattor (ca 250 g styck)
250 g blåbär (djupfrysta eller färska)
400 g färskost (tex philadelphiaost)
10 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
1-2,5 msk majsstärkelse (ta den mindre mängden till färska bär)
1 lime
TIPS! Du kan byta ut blåbär mot andra bär eller blanda fritt. Hallon och blåbär passar fint ihop. Du kan halvera mängden på allt om du vill göra mindre mängd, dela då smördegsplattan i mitten så du får två delar. Jag använder färdigkavlade stora smördegsplattor. Finns i kyldisken i de flesta mataffärer.

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Blanda färskost, florsocker, vaniljsocker och majstärkelse till en klumpfri smet med en handvisp. Till färska bär tar du 1 msk majsstärkelse och till frysta bär 2,5 msk. Pressa i lime och riv gärna i lite av skalet (bara det gröna), justera syra efter smak. Smaka på smeten, om du vill ha den syrligare eller sötare tillsätter du mer florsocker eller lime. Jag har i saften från hela limen. Vänd i bären, om du använder djupfrysta behöver du inte tina upp dem först.

Lägg ena smördegen på en plåt med bakplåtspapper och bred över blåbärsmeten. Lägg den andra smördegsplattan på och baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. Smördegen ska bli genomgräddad för frasigast och godast resultat. Låt svalna i rumstemperatur. Pudra på florsocker när den är kall. Servera gärna med färska bär och en klick lättvispad grädde.

blåbärsrutorblåbärsrutor-2blåbärsrutor-3blåbärsrutor-4blåbärsrutor-5blåbärsrutor-8blåbärsrutor-10

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Ellie
  18/07/2016 at 14:14

  Jättegoda och klara på nolltid! Tack för alla fina recept och bra instruktioner, alla dina recept som jag provat har blivit både snygga och goda.
  Trevlig sommar!

  • Reply
   Zeina
   22/07/2016 at 12:23

   Åh så glad jag blir. Tack så hjärtligt 🙂 Önskar dig en underbar sommar. Kram

 • Reply
  Melina
  11/05/2020 at 22:35

  Till allt som kräver majsstärkelse, kan man byta ut det?

 • Leave a Reply