Kousa wo warak enab- Vinbladsdolma och zucchini

Detta är ett mycket traditionellt och omtyckt rätt som tillagas i Libanon, Syrien och Palestina. Klassisk husmanskost på Mellanösterns vis. En rätt som har funnits och tillagats i hundratals år och är lika omtyckt idag. Recept som denna är för mig lite som en “skatt” som jag gärna lagar till mina barn och för vidare till nästa generation.  Ett recept som jag fått från min mor och hon har fått den från min mormor. Den tar sin tid att tillaga och förbereda, därför rekommenderar jag att du förbereder rätten dagen innan tillagning och förvarar i kylen. Då går det smidigt att laga rätten nästa dag. Smakerna är fantastiska, syrligt och smakrikt. 
Dolma

6 portioner kousa wo warak enab
600 g vinblad
6-8 små zucchini
500 g köttbitar av lamm- eller nötkött som ska läggas i botten av grytan (kan uteslutas)
2 tomater som ska läggas i botten av grytan
Fyllning:
5 dl ris- tvättad och avrunnen
700 g köttfärs
1 msk salt
1 msk sjukryddor
1 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
50 g smält smör
1 finhackad gul lök
2 finhackade tomater
Kokvatten:
Ca 7 dl hett vatten
2 msk rapsolja
Ca 1,5 tsk salt eller vegeta
Svartpeppar
Tillsättning i slutet av koktiden:
1-2 citroner

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan. Skär bort skaften på toppen av zucchinin, håll ett stadigt grepp gröp ur långsamt. Snurra urgröparen/tesked/potatisskalaren långsamt men bestämt samtidigt som du arbetar dig in. Om det är första gången du gör detta så kommer du lyckas ta i sönder några stycken innan du får till tekniken, det är helt ok. Skölj vinbladen ordentligt under hett vatten,se till att tvätta dem noga eftersom de kan ha små sandkorn på sig. Lägg på en sil och låt rinna av. Nu har du gjort alla förberedelser, dags att fylla och rulla zucchini och vinbladen.
Vinbladsdolma

Vinbladen: Skär bort om det eventuellt finns en kvist på bladet. Lägg ris mitt i bladet, vik in kanterna, vik upp den nedersta delen av bladet och rulla ihop till en rulle.
VinbladsdolmaVinbladsdolma

Zucchini: Pilla in fyllningen med fingrarna hela vägen ner men lämna ca 5 mm tom längst upp så riset får utrymme att svälla upp. Tänk på att pressa till fyllningen, det bildas nämligen vakuum längst ner när du fyller dem så tryck till lite.VinbladsdolmaVinbladsdolmaVinbladsdolma

Skiva tomaterna till runda skivor och lägg i botten av en rymlig gryta. Lägg eventuellt över köttbitar och stapla sedan vinbladsdolmar över. Lägg zucchini överst. Blanda alla ingredienser till kokvattnet och häll i grytan,det ska inte vara för mycket vätska, det ska precis täcka grönsakerna. Lägg en värmetålig tallrik över och lägg en tyngd på. Detta gör du för att vinbladsdolmar inte ska öppnas upp under kokning. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt grytan koka i 1,5-2 timmar, späd eventuellt ut med mer vatten om grytan känns torr. När grytan puttrat färdigt tar du bort tallriken och tyngden, pressa citronsaft över. Stäng av värmen, låt svalna och lägg sedan upp på ett fat. Servera med yoghurt bredvid. Pitabröd passar också bra att servera till rätten.
VinbladsdolmaVinbladsdolmaVinbladsdolmaVinbladsdolmaVinbladsdolmakousa wo warak enab-2    kousa wo warak enab

Join the Conversation

 1. Jessica says:

  HeJag har gjort detta grymma recept flera ggr och det är amazing undrar nu, hur mkt kan man förbereda ex dagen innan man rullar & tillagar? Tack för en mängd goda och lätt följda recept. Otrolig inspiration

 2. Shams says:

  Heej på dig moster Zeina!
  Jag undrar vilken växtbaserad färs du skulle använda för fyllningar till tex kousa mehsi och dolma etc. Anamma färs, formbar färs, formbar färs av ärta (ny)?

 3. Cassi says:

  Kan man använda den röda tomatsåsen istället för bara vatten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close