Baklavarullar med kataifi

Frasiga kataifitrådar fyllda med krämig fyllning och toppad med sirap. Frasigt, krämigt, kladdigt och supergott! Du kan även fylla kataifitrådarna med nötter, recept hittar du HÄR! eller göra en variant i långpanna, recept hittar du HÄR!
Ca 18 st rullar
Ca 250 g Kataifi/kadayif trådar (finns vakuumförpackade, djupfrysta eller i kyldisken i bla orientaliska livsmedelsbutiker)
100 g smör- gärna osaltat
0,5 dl finhackade nötter till garnering (tex pistage eller valnötter)
Fyllning:
3 dl ovispad grädde
3 dl mjölk, fetthalt 3%
3 msk majsstärkelse
5 msk mannagryn
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
1 msk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk rosenvatten (hittas i välsorterade matvarubutiker)
1 msk vaniljsocker

Recept på osmalieh/kunafa hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Fyllningen: Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 5 min. Stäng av värmen och låt kallna helt innan du fyller kataifitrådarna.

Öppna paketet till kataifitrådarna och vik ut trådarna. Det kommer bli en lång längd med trådar. Dela av en liten bit på ca 20 cm lång längd. Lägg längden på en arbetsyta och täck de övriga trådar med en fuktig handduk så de inte torkar ut. Separera trådarna försiktigt från varandra. Pensla trådarna rikligt med smör och lägg ca 2 msk fyllning längst ut. Rulla varsamt men bestämt ihop till en rulle. Lägg med öppningen nedåt i en ugnsform.

Värm ugnen till 200°. Baka baklavan mitt i ugnen i ca 20 min, de ska få en fin gyllenbrun färg. Ha koll på rullarna sista 5 minuterna i ugnen så den inte bränns vid. Ta ut från ugnen och ringla genast den kalla sirapen jämnt över rullarna. Du kan välja att ringla över all sirap eller ta en mindre mängd om du inte vill ha en väldigt söt baklava. Låt sedan stå minst 1 timme så den kan suga till sig sirapen. Garnera gärna med finhackade nötter. Servera till fikat och njut!

Join the Conversation

  1. Alexandra says:

    Hej! Skulle va så tacksam för svar! Kan man förbereda dessa dagen innan??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close