Timman bil jizzar- Irakiskt morotsris

En ljuvlig irakisk risrätt som passar lika bra att serveras till vardags som till fest. Trots att det är några steg i tillagningsprocessen så är rätten ganska lättlagad och görs på få ingredienser. Du kan servera riset som en huvudrätt tillsammans med sallad och tzatsiki eller bredvid en god gryta.
6 portioner
5 dl basmatiris av bra kvalité (läs tips nedan)
500 g grytbitar eller köttfärs (jag använder högrev)
1 stor gul lök
3 st morötter
1 tsk sju kryddor
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 6 dl vatten
TIPS! Jag köper mitt basmatiris från livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. De har rissorter som klarar av att blötläggas och förkokas utan att det blir grötigt i konsistensen. Om du använder ett vanligt basmatiris köpt i mataffären så kan du hoppa över steget med att blötlägga riset och förkoka det.
Det är väldigt gott att toppa riset med stekta mandlar och lite russin vid servering.
Serveringsförslag:
Myntatzatsiki eller vanlig tzatsiki
Syrlig sallad

Recept på afghansk kabuli palaw hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att skölja riset ordentligt. Lägg sedan i en rymlig skål, häll över ljummet och låt riset stå i blöt i några timmar, 2-4 timmar. Använder du ett vanligt basmatiris (läs tips ovan) så kan du hoppa över detta moment med att blötlägga riset en lång stund, det kan ge ett grötigt och klibbigt ris.

Skär köttet i små bitar och hacka löken. Värm upp olja i en kastrull och stek löken tills den blir glansig. Vänd i köttet, kanel, sjukryddor och gurkmeja. Stek under omrörning tills köttet får färg. Tillsätt ca 6 dl hett vatten, salt och peppar. Låt köttet koka upp och sänk sedan värmen, låt köttet puttra underlock tills den blir helt mör, ca 1-1,5 h för grytbitar. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov. Om du använder köttfärs så behöver du inte tillsätta vatten, vänd i riset direkt.

Skala morötterna och hacka i tärningar. Hetta upp olja och stek morötterna under omrörning i ca 2-3 min. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

Sila av riset. Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta. När vattnet kokar droppar du försiktigt i riset och rör om varsamt. Låt puttra i ca 2 min. Riset ska mjukna en aning men fortfarande ha hård kärna i mitten. Sila av riset. Nu har du fått bort det mesta av stärkelsen i riset, riset kommer att bli luftigt.

Blanda riset med köttet och morötterna. Om du har använt grytbitar ska du även ha med vätskan som köttet har kokats i.  Smaka av och smaksätt eventuellt med mer salt eller kryddor. Tillsätt lite vatten. Mängden vatten varierar. Om du har haft riset i blöt och förkokat det så behövs inte så mycket vätska, det räcker då med ca 1,5 dl, riset är nästan färdiglagat och ska då bara ångas långsamt. Om du inte har förkokat riset så ska du ha så mycket vätska att riset täcks med ca 1 cm.

Värm upp riset på hög värme tills det bildas ånga i grytan och sänk sedan värmen till medelvärme. Låt tillagas långsamt tills riset är klart utan att den blir överkokt, ca 20 min.  Ta bort locket blanda riset varsamt med en gaffel. Servera gärna riset med en syrlig sallad och tzatsiki.

Join the Conversation

 1. Leila says:

  Tack så mycket för detta recept Zeina! Det var enkelt att göra och rätten har mycket smak! Jag lagade rätten som en överraskning ikväll till min pojkvän som är från Bagdad eftersom vi fick ett glatt besked idag. Han berättade att de kallar maträtten rätt och slätt för ‘biryani’ i Irak. Serverade riset precis enligt din rekommendation med en enkel sallad, tzatziki, russin, stekta mandlar och så lade jag till lite rå hackad rödlök och koriander som topping.
  Man kan “fuska” med riset och göra som jag gjorde: först sköljde jag riset en liten stund för att få bort stärkelse, lät det sen rinna av en stund. Därefter stekte jag det i olja i stekpanna några minuter (det får inte brännas) varefter jag följde ditt recept och tillsatte riset i grytan med köttet, morötterna och några dl vatten. Det blev riktigt bra. Jag använde basmatiris från en vanlig mataffär. Jag smulade ner lite saffran i grytan också, när köttet började koka.

  1. Zeina Author says:

   Hej,
   Tusen tack för tipset 😀 Din version låter ljuvligt god.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close