Kikärtsbiffar

Riktigt goda kikärtsbiffar som påminner om falafel. En fuskvariant på falafel, de är betydligt lättare att laga och lite nyttigare då dessa inte behövs friteras. De blir ganska mjuka i konsistensen och inte lika krispiga som falafel.    
16 st kikärtsbiffar
400 g kokta kikärtor
1 liten lök, delad i klyftor
2 vitlöksklyftor
1 liten näve persilja
1 ägg
1 dl ströbröd
1 tsk paprika pulver
1,5 tsk falafelkrydda- gör din egen mix om du inte har en färdigköpt, recept finns HÄR!
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Tzatsiki
Orientaliskt tunnbröd
Pitabröd

Recept på falafel hittar du HÄR!

Falafel
Så gott!

Gör såhär:
Lägg alla ingredienser till biffarna i en matberedare och kör några varv tills du får en slät smet. Smaka på smeten och tillsätt eventuellt mer salt eller krydda. Låt stå och svälla i 10 min. Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna. Fukta händerna lätt, forma biffarna och stek ca 4-5 min på varje sida. Vänd inte dem för ofta, då faller de isär. Servera med grönsaker, tzatsiki ochbröd.

Join the Conversation

  1. Hej Zeina! Tack för dina goda recept. Jag är nybörjare i köket och lär mig mycket av din blogg. Nu är jag sugen på att laga kikärtsbiffar och det blir säkert mer av dina rätter. Jag undrar om vilken sort av matberedare använder du när du mixtrar ingredienserna och undrar också om det går att frysa biffarna.

    1. Zeina Author says:

      Hej
      Härligt att läsa, tack så jätte mycket. Jag använder en Bosch matberedare, den heter Bosch MCM20 🙂
      Det går bra att frysa in biffarna. /Kram

  2. Lars Karlsson says:

    Hej Zeina!
    Kanonrecept som jag verkligen rekommenderar! Hela familjen blev mkt nöjd trots att det blev lite sent när jag även fipplade ihop bägge kryddblandningarna eftersom jag inte hittade ngn färdig falafelkrydda i den lokala affären. Det slipper jag ju dock nästa gång då jag förhoppnings också går direkt på matberedaren istället för att först testa med mixern med begränsad framgång som i kväll…:-)
    MVH
    Lars m familj

    1. Zeina Author says:

      Så bra att ni var nöjda 🙂 skoj att läsa. Tack snälla för att du skrev några rader. Det är alltid lika kul att läsa när något testat ett recept. Önskar dig och familjen en fortsatt trevlig dag. Kram /Zeina

  3. Louise Norrgren says:

    Hej Zeina,
    Tack för en toppen blogg och fantastiska recept. Jag vill så gärna introducera olika grönsaksbiffar här hemma men min dotter är allergisk mot ägg. I dessa kikärtsbiffar, vet du om man kan ersätta ägget med något för att få dem att fortsätta hålla ihop?
    Mvh,
    Louise

    1. kanske kan man ta chiafrön? Googla chia-ägg 🙂

      1. Ulriikka says:

        Kanske sojamjöl kan ersätta ägg, om din dotter tål soja.

    2. Det går bra att använda spadet till kikärtorna att binda med samt maizena.

  4. camelia dewan says:

    Hej! Tack för gott recept! Jag har försökt mig på detta två gånger nu. När jag steker på medelvärme 5 min på varje sida så är konsistensen rå på biffarna. Steker jag mer bränner ytan. Vad gör jag för fel? Tacksam för hjälp!

    1. Anne-Britt says:

      Hej Camelia! Stek i ganska mycket olja och lägg ett lock över stekpannan. Det brukar fungera bra. Lycka till!

  5. Ska det vara 400 g kikärtor eller menas en förpackning där avrunnen vikt är 230 g?

  6. Goda biffar men dom går sönder väldigt mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close