Bakverk/ Bröd/ Frukost

Havre- och linfröbröd- Saftigt och gott

surdegsbröd

Det är något magiskt över hembakat bröd. Doften, smaken, konsistensen och glädjen över att servera ett bröd man har bakat själv är underbart. Jag har bakat många surdegsbröd i mina dagar. Jag hade olika surdegar levande i mer än ett år, jag matade och vårdade dem ömt. Jag skapade även min egen vildjäst och experimenterade mig fram med olika smaksättningar och mjölsorter till mina bröd.  Nu bakar jag dessvärre inte lika ofta som förr men jag försöker baka ett gott bröd minst en gång i månaden. Jag testade att lyxa till detta bröd lite extra med finare mjölsorter som ska ge en “bageribrödkänsla” och hade även i färdig surdeg som finns i affären. Det gav ett fantastiskt resultat. Självklart kan du baka detta bröd på “vanligt” mjöl och bara jäst om du vill det, funkar superbra. Ett gott bröd som blir extra saftigt av skållad havregryn och linfrön. Gör susen för magen! 
surdegsbröd
3 limpor Havre- och linfröbröd
Skållning:
350 g vatten, 3,5 dl
150 g havregryn, 5 dl
60 g linfrö, lite mindre än 1 dl

Koka upp vattnet, häll det över havregrynen och linfröna. Rör om till en gröt, täck och låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar eller i kylen över natten.

Degen:
450 g vatten, ca 4,5dl
1 pkt rågsurdeg och 25 g jäst (kan ersättas med 50 g jäst)
750 g vetemjöl special (ca 9 dl)
100 g grovt eller ljus rågmjöl (ca 1,5 dl)
25 g honung (2 msk)
15 g salt (ca 1 msk)

Blanda alla ingredienserna med ”gröten”. Arbeta ordentligt och länge, ca 10 min, degen är ganska kladdig. Mjöla degen ordentligt, täck med plast och vila i ca 30 min. Dela sedan degen i tre lika stora delar och forma till brödlimpor på ett mjölat bord. Degen är ganska kladdig så mjöla ordentligt. Lägg bröden i brödformar som du klätt med bakplåtspapper eller ordentligt mjölade jäskorgar. Täck och låt jäsa i ca 2 timmar.

Värm till 250° låt bli ordentligt varmt. Bröden som jäst i jäskorgar vänder du försiktig på en plåt med bakplåtspapper och bakar mitt i ugnen. Bröd i brödformar behöver du inte vända, baka även dem mitt i ugnen. Pensla eventuellt brödet med ägg eller vatten och strö på topping som havregryn eller frön. Ta in bröden mitt i ugnen. Om du vill ha en hård skorpa på brödet häller du ett litet glas vatten försiktigt längst ner i ugnen, sänk värmen till 200 grader och stäng genast luckan. Det kommer att bildas ånga som ger brödet en frasig skorpa. Grädda brödet i ca 35-40 min. Låt svalna på ett galler efter gräddningen.

ramlösa kvarn

Jag använde mjöl från Ramlösa Kvarn i mina bröd. Det är finare mjölsorter som ska ge bröden ett bättre och godare resultat.De finns att hitta i de flesta välsorterade affärer. Mina bröd kändes luftigare och hade en jätte fin konsistens. Hittar du inte dem i affären funkar den även bra med vanlig vete- och rågmjöl.

ramlösa kvarn

Skållad havre och linfrön som gör brödet extra saftigt.

kronjäst

Ibland får man fuska och köpa färdigsurdeg. Jag hade i rågsurdeg.

ramlösa kvarnramlösa kvarnramlösa kvarnsurdegsbrödSurdegsbröd

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Arezo
  12/06/2016 at 23:54

  Vilket bra recept! Ska prova detta imorgon. Ditt bröd blev så fint, kan du visa hur man viker för att få den att jäsa på det där speciella sättet på toppen?

  • Reply
   Zeina
   15/06/2016 at 16:30

   Härligt att du gillar receptet 🙂 Jag brukar forma dem till sprickfria limpor på mjölat bakbord. Ska ta bilder på hur jag gör nästa gång jag bakar bröd.

 • Reply
  Veckomatsedel 2 med mycket gott att välja på - ZEINAS KITCHEN
  15/01/2017 at 21:16

  […] Havre- och linfröbröd […]

 • Reply
  God mat på sportlovet - ZEINAS KITCHEN
  19/02/2017 at 20:38

  […] Havre- och linfröbröd. Recept HÄR! […]

 • Reply
  Khalis hashim
  30/11/2018 at 10:00

  Hejsan
  Tack för bästa recept på allt
  Undrar har du bra recept på surdeg ?
  Hälsning

 • Reply
  Evelina
  11/03/2020 at 13:30

  Hej! Jag behöver bara lite förtydligande, om man inte vill ha en frasig skorpa, ska temperaturen vara kvar på 250 grader under hela gräddningen?

 • Reply
  Anna
  21/04/2020 at 23:07

  Fint recept, men 250 grader i mitten av ugnen i 35 min brände skorpan medan innanmätet var dödbakt. Synd på slöseriet med råvaror.

 • Leave a Reply