Awamat/Lokma- Friterade bollar i sirap

Små läckra bollar som friteras och sedan dränks i sirap. Mellanösterns svar på douhgnuts. Så goda att det är omöjligt att bara äta en. I Libanon heter dom awamat och i Turkiet lokma. Bli inte besviken om du inte lyckas få till perfekta runda bollar första gången du ger dig på dessa, de kommer att bli goda ändå. Första gången jag friterade dem såg dom ut som små ufon men de var farligt goda så jag var nöjd trots allt. Trots att det är pilligt att göra dem är dom inte det minsta svåra att baka. 
Awamat
Ca 25 st Awamat/Lokma
Bollarna:
5 dl vetemjöl
3 dl naturell yoghurt
0,5 tsk torrjäst+ 1 msk varmt vatten
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Sirap:
3 dl socker
2 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 msk apelsinblomsvatten
1 msk rosenvatten
1 msk vaniljsocker
Fritering:
Vegetabilisk olja som tex rapsolja

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen. Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i ca 7 min, rör om då och då. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Bollarna: Lös upp jästen med varmt vatten (inte kokhett). Värm yoghurten tills den blir ljummen. Blanda mjöl, yoghurt och jästvattnet, rör om tills du får en tjock och kladdig deg. Känns degen för kladdig kan du tillsätta lite mer mjöl. Jag brukar röra om med en elvisp en stund. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Hetta upp olja i en kastrull. Du kan lägga degen i en spritspåse och klämma ut små bollar med handen och droppa ner dom direkt i oljan. Du kan även forma bollarna med oljade händer. Tänk på att frityroljan inte ska vara allt för varm, då kan bollarna bli hårda utanpå och degiga inuti. Fritera bollarna gyllene och droppa sedan direkt ner dom i den kalla sirapen. Låt dem suga åt sig sirap en stund, ca 1 min och lägg sedan upp på ett fat. Ringla över lite mer sirap och servera. De är allra godast nyfriterade men kan även serveras vid senare tillfälle. Förvara i kylen i en kakburk. AwamatAwamatAwamatAwamat IMG_5506

Join the Conversation

 1. Hadeel says:

  Är den en halv deciliter vattrn eller en och en halv ?? Till sirapen alltså

  1. Zeina Author says:

   Det är en och en halv 🙂

 2. DU är bäst. Älskar allt du gör. Tack för din underbara jobb <3

  1. Zeina Author says:

   TACK 😀 Du är bäst du med! Kram

  2. Marlena says:

   Hej! Ska testa ditt recept i veckan! Min son älskar Lokma , men har aldrig sett ett recept med yoghurt. Ska bli spännande att testa!

 3. KAn man spara degen till nästa dag i kylen om det blir över?

  1. Zeina Author says:

   Det funkar bra 🙂

 4. Tack! De blev riktigt bra. Barnen smyger in och tar från dom hela tiden. Hur ska jag förvara dom så de håller sig krispiga längst?
  Dina recept är bäst! Går alltid in hit när jag vill ha inspiration.

 5. Hej!
  Hur länge kan man förvara dessa i kylen? Måste de också läggas i en kakburk? Fungerar att täcka med plastfolie? 🙂

  MVH,
  Sara

 6. Jag gjorde dessa hemma och de hoppade och ”exploderade” vilken slutade med att jag brände mig på oljan i ansiktet och hela armen 🙁 finns det något sätt attundvika elr fanns det någon anledning till att det blev så?

  1. Samma sak hände mig?:/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close