Koh-Mannagrynskaka med mjölk från Balkan

Koh är en enkel och mycket god serbisk kaka. Väldigt luftig i konsistensen och blir härligt saftig av mjölken som ringlas på den nybakade kakan. Du kan enkelt göra kom festligare och toppa kakan med grädde och bär eller hålla den simpel som nedan och servera med en kopp kaffe.

12 bitar
6 st ägg
1 3/4 dl socker
1 3/4 dl mannagryn
2 tsk vaniljsocker
Smör till smörjning av form
Topping:
5 dl mjölk
2 msk socker

Recept på basbousa hittar du HÄR! och galatopita HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smörj en mellanstor ugnsform, ca 38×25 cm, med smör. Separera äggula och äggvita från varandra och lägg i separata skålar. Vispa äggvita vitt och pösigt med en elvisp. Vänd sedan i äggulor, mannagryn, socker och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop allting till en jämn smet (vispa inte längre än nödvändigt, sebra till att få en jämn smet). Häll smeten i bakformen och baka gyllene mitt i ugnen i ca 15-17 min.

Koka upp mjölk med socker. Häll mjölken över den varma och nygräddade kakan. Låt kakan suga åt sig all mjölk och svalna. Täck kakan, ställ sedan i kylen en stund och servera gärna kall. Koh smakar desto godare dagen efter.

Join the Conversation

  1. Jasmin says:

    Jag älskade den! En klar älskvärd favorit ‼️❤️
    Sparar receptet direkt . Smaken är säregen och inte som basbousa. Till min glädje var den även mindre socker än den tidigare nämnda efterrätten.

  2. Minou says:

    Jag använde kokosmjölk i stället för komjölk. Jättegott! Nästa gång ska jag använda vanlig mjölk. Mjölk har vi aldrig hemma men ska köpa enkom för den här kakan.

  3. Aleksandra says:

    Hej, använder man inte mjöl i receptet?

  4. Robert says:

    Ingen hit, lite som vetebrödsbiten man hittar i botten på kaffekoppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close