Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Grekland/ Paj

Galatopita- Grekisk mannagrynspaj

Jättegod och krämig grekisk mannagrynspaj toppad med florsocker och kanel. Ljuvlig och enkel att göra. Pajen påminner om ostkaka i konsistensen och smakar allra bäst när den serveras kall.
Ca 10 bitar
1,5 liter mjölk
3 dl mannagryn
100 g smör
3 st ägg
1,5 dl socker (du kan öka eller minska mängden socker efter smak)
0,5 tsk salt
Smör till smörjning av formen
Topping:
Kanel
Florsocker

Gör såhär:
Blanda mjölk, mannagryn, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 4-5 min tills det blir en tjock gröt. Låt gröten svalna innan du rör i äggen.

Knäck äggen i en skål och vispa dem fluffiga. Häll äggen i omgångar i mannagrynsgröten och vispa samtidigt gröten med en visp (gärna elvisp).

Värm ugnen till 175°. Smörj en mellanstor ugnsform med smör, ca 25×30 cm eller 30 cm i diameter om du använder en rund form. Häll gröten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 min, tills den får en fin gyllene färg upptill. Ta ut från ugnen och låt svalna. Ställ sedan i kylen och låt pajen kallna helt. Pudra med florsocker och kanel. Om du gillar honung så är det gott att ringla lite på vid servering.   

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Anna
    31/01/2019 at 08:50

    Åh, den här kakan har blivit en ny favorit. Jag har i massor av stötta kardemummakärnor, kanelstång och russin och det är så gott! Tack för det här underbara receptet!

  • Reply
    Gunilla
    16/02/2019 at 22:47

    Enligt dottern som bott i Grekland, så smakar denna Galatopita precis som hemma hos familjen Mitropolus i Aten.

  • Reply
    Rebecka Palm
    05/05/2019 at 18:57

    Hej världens bästa Zeina ❤️ Vart köper man dessa ungs/bakformar?

  • Reply
    Christina
    06/09/2020 at 22:08

    Går denna bra att göra med hirsmannagryn tro? Vi har glutenintolerans i familjen.

  • Leave a Reply