Klassiska fransk morotssoppa med milda och goda smaker. Soppan är så krämig och rund utan att man behöver tillsätta grädde, den får sin härliga krämighet av riset som mixas slät med morötterna. Ingredienserna i soppan är få och här kan du enkelt leka med smakerna om vill. Tillsätt mer kryddor, tomatpuré, chilipulver, ingefära eller behåll den mild i smakerna som receptet nedan.
4 portioner
1 kg morötter
2 rödlökar (gul lök eller purjolök funkar också)
3/4 dl ris (rundkornigt eller jasminris)
2 grönsaksbuljongtärningar eller 2,5 msk fond
Ca 1 liter vatten
Salt & peppar
Olivolja eller rapsolja till stekning
Valfria örter till garnering (jag tog färsk oregano)
Krutonger som serveringsförslag:
4 skivor bröd
2-3 msk olivolja
Recept på marockansk morotssoppa hittar du HÄR!
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar. Skala och skiva morötterna. Hetta upp olja i en gryta, stek morot och lök under omrörning på medelhög värme i ca 10 min. Morötterna och löken blir extra goda när de får stekas en stund. Skölj riset, sila av och vänd ner i grytan. Stek det hela lite till. Smula i buljong, tillsätt kokhett vatten och blanda. Låt soppan koka under lock i ca 20 min, tills riset och morötterna mjuknar.
Rör om soppan med jämna mellanrum för att riskornen inte ska fastna i botten av grytan. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Låt puttra nån minut till.
Skär brödet i tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek brödet under omrörning. Servera soppan med krutonger och toppa med färska örter.
Schnitzel är en mycket populär rätt i många delar av världen. Inte så konstigt! Av få ingredienser kan du få ihop en riktigt smarrig rätt😍 Servera den frasiga kycklingschnitzeln med en god champinjonsås och potatis👌 Supergott och enkelt! Recept i min profil @zeinaskitchen
TÄVLING🏆
5 personer har chansen att vinna Middagskompassen. Kokboken med läckra, lättlagade och klimatsmarta recept 💚
För att vara med och tävla
🌶Skriv vilken råvara som är din favorit i kommentarerna
🌶Tagga två kompisar och följ @zeinaskitchen
5 slumpmässiga vinnare utses den 19 juni🥳
Lycka till ❤️
Snabb lahmacun gjord på tortillabröd. Supergod köttfärspizza som passar perfekt att bjuda på till vardags eller till fest. Allra godast att avnjutas varm men funkar också strålande att servera kall på buffén❤️
6 portioner
12 st mellanstora tortillabröd
Fyllning
Ca 500 g köttfärs
1 lök (röd eller gul)
1 grön paprika
3 st tomater
1 liten knippe persilja
2 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 msk tomatpuré+1 msk paprikapulver)
1 msk tomatpuré
2 msk granatäppelsirap (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Citron att pressa över
Valfria grönsaker bredvid som tex tomat, lök, oliver, persilja, picklade grönsaker
Gör såhär:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser till fyllningen. Lägg köttfärsröran i en sil och låt rinna av en stund. Värm ugnen till 225°, över och under värme. Lägg tortillabröd på en plåt med bakplåtspapper. Fördela fyllningen jämnt över hela brödet, tryck ut fyllningen med fingrarna och snåla inte med fyllningen, den krymper ihop i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 12-15 min, tills färsen är klar och tortillabröden fått frasiga kanter.
Den här var riktigt bra! Gillades av hela familjen. Inte så många mättande dock så jag serverade med surdegsbröd till isf krutonger.