Klassiska fransk morotssoppa med milda och goda smaker. Soppan är så krämig och rund utan att man behöver tillsätta grädde, den får sin härliga krämighet av riset som mixas slät med morötterna. Ingredienserna i soppan är få och här kan du enkelt leka med smakerna om vill. Tillsätt mer kryddor, tomatpuré, chilipulver, ingefära eller behåll den mild i smakerna som receptet nedan.
4 portioner
1 kg morötter
2 rödlökar (gul lök eller purjolök funkar också)
3/4 dl ris (rundkornigt eller jasminris)
2 grönsaksbuljongtärningar eller 2,5 msk fond
Ca 1 liter vatten
Salt & peppar
Olivolja eller rapsolja till stekning
Valfria örter till garnering (jag tog färsk oregano)
Krutonger som serveringsförslag:
4 skivor bröd
2-3 msk olivolja
Recept på marockansk morotssoppa hittar du HÄR!
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar. Skala och skiva morötterna. Hetta upp olja i en gryta, stek morot och lök under omrörning på medelhög värme i ca 10 min. Morötterna och löken blir extra goda när de får stekas en stund. Skölj riset, sila av och vänd ner i grytan. Stek det hela lite till. Smula i buljong, tillsätt kokhett vatten och blanda. Låt soppan koka under lock i ca 20 min, tills riset och morötterna mjuknar.
Rör om soppan med jämna mellanrum för att riskornen inte ska fastna i botten av grytan. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Låt puttra nån minut till.
Skär brödet i tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek brödet under omrörning. Servera soppan med krutonger och toppa med färska örter.
Den här var riktigt bra! Gillades av hela familjen. Inte så många mättande dock så jag serverade med surdegsbröd till isf krutonger.
Jätte god soppa! Rödlöken gifte sig verkligen med morötterna när de stektes under en längre stund. Mums!