Sockriga och ljuvliga solskensbullar som förgyller fikabordet. Underbara đ
30-40 stycken solskensbullar (beroende pÄ hur stora du vill ha dem)
50 gram fÀrsk jÀst eller 12 g torrjÀst
5 dl mjölk ( gÀrna 3% fetthalt)
150 g smör (rumstempererad)
1 dl socker
1 Àgg (kan uteslutas)
1 tsk kardemumma eller vaniljsocker
Ca 13 dl vetemjöl (gÀrna vetemjöl special)
Fyllning:
4 dl mjölk
10 msk marsan vaniljpulver (snabbvispad som ska blandas med kall mjölk)
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ca 15 g smör
Ca 1,5 dl socker
Gör sÄhÀr:
Lös upp jÀsten i ljummen mjölk. TillsÀtt Àgg, vaniljsocker eller kardemumma och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. KnÄda degen smidig, gÀrna i bakmaskin eller för hand i 10 min. TillsÀtt eventuellt mer mjöl om degen kÀnns för kladdig. NÀr degen Àr smidig och ordentligt knÄdad tÀcker du bunken med en pÄse och lÄter jÀsa i 45-60 min. Förbered under tiden fyllningen (vaniljkrÀm), blanda alla ingredienser och lÄt stelna i kylen i 10 min.
HÀll ut degen pÄ mjölat bakbord och dela i tvÄ lika stora delar. Tryck ut 15-20 bollar av första delen, rulla dem sprickfria och lÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. Gör ett ordentligt hÄl i mitten av varje bulle, se till att trycka ordentligt, spritsa sedan i fyllningen i hÄlet. Det funkar Àven bra att lÀgga vaniljkrÀmen med en tesked. Gör samma sak med andra delen av degen. LÄt bullarna jÀsa i 15 min. VÀrm ugnen till 225° och baka mitt i ugnen i ca 8 min. Ta ut och lÄt svalna.
Pensla bullarna med smÀlt smör och doppa i socker. Om bullarna ska serveras vid senare tillfÀlle rekommenderar jag att du vÀntar med att pensla bullarna och doppa i socker eftersom de lÀtt kan bli klibbiga efter ca 1-2 timmar. Samma sak gÀller om du vill frysa in bullarna, doppa i socker efter upptining.
helt ok bullar, ser godare ut Àn det smakar. Följde receptet men degen blev inte alls sÄ söt som jag ville ha den, smakade mer Ät brödhÄllet. Kan det bero pÄ att jag la i kardemumma istÀllet för vaniljsocker? för övrigt en toppen sida!
Degen innehĂ„ller inte sĂ„ mycket socker eftersom bullarna penslas med smör och doppas edsan i socker. Det Ă€r dock viktigt att ha vaniljsocker i degen sĂ„ de smakar som bakelser och inte bröd đ Kram
Hej! Har provat pĂ„ olika recept av dina alla har blivit supergoda. Men inte denna tyvĂ€rr đ va för osött och du borde ha skrivit att man ska anvĂ€nda vaniljsocker Ă„t degen. Jag AnvĂ€nde Kardemumma. Fyllningen var ej heller söt den va hĂ„rd. Men annars Ă€r allt annat jag provat hos dig perfekt! Men tyvĂ€rr inte den