Solskensbullar

Sockriga och ljuvliga solskensbullar som förgyller fikabordet. Underbara 😀
solskensbullar

30-40 stycken solskensbullar (beroende på hur stora du vill ha dem)
50 gram färsk jäst eller 12 g torrjäst
5 dl mjölk ( gärna 3% fetthalt)
150 g smör (rumstempererad)
1 dl socker
1 ägg (kan uteslutas)
1 tsk kardemumma eller vaniljsocker
Ca 13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
4 dl mjölk
10 msk marsan vaniljpulver (snabbvispad som ska blandas med kall mjölk)
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ca 15 g smör
Ca 1,5 dl socker

Gör såhär:
Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägg, vaniljsocker eller kardemumma och socker, rör om. Blanda i mjöl och klicka i smöret. Knåda degen smidig, gärna i bakmaskin eller för hand i 10 min. Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för kladdig. När degen är smidig och ordentligt knådad täcker du bunken med en påse och låter jäsa i 45-60 min. Förbered under tiden fyllningen (vaniljkräm), blanda alla ingredienser och låt stelna i kylen i 10 min.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora delar. Tryck ut 15-20 bollar av första delen, rulla dem sprickfria och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett ordentligt hål i mitten av varje bulle, se till att trycka ordentligt, spritsa sedan i fyllningen i hålet. Det funkar även bra att lägga vaniljkrämen med en tesked. Gör samma sak med andra delen av degen. Låt bullarna jäsa i 15 min. Värm ugnen till 225° och baka mitt i ugnen i ca 8 min. Ta ut och låt svalna.

Pensla bullarna med smält smör och doppa i socker. Om bullarna ska serveras vid senare tillfälle rekommenderar jag att du väntar med att pensla bullarna och doppa i socker eftersom de lätt kan bli klibbiga efter ca 1-2 timmar. Samma sak gäller om du vill frysa in bullarna, doppa i socker efter upptining.solskensbullarsolskensbullarsolskensbullarsolskensbullar

Join the Conversation

  1. helt ok bullar, ser godare ut än det smakar. Följde receptet men degen blev inte alls så söt som jag ville ha den, smakade mer åt brödhållet. Kan det bero på att jag la i kardemumma istället för vaniljsocker? för övrigt en toppen sida!

    1. Zeina Author says:

      Degen innehåller inte så mycket socker eftersom bullarna penslas med smör och doppas edsan i socker. Det är dock viktigt att ha vaniljsocker i degen så de smakar som bakelser och inte bröd 😀 Kram

  2. Hej! Har provat på olika recept av dina alla har blivit supergoda. Men inte denna tyvärr 🙁 va för osött och du borde ha skrivit att man ska använda vaniljsocker åt degen. Jag Använde Kardemumma. Fyllningen var ej heller söt den va hård. Men annars är allt annat jag provat hos dig perfekt! Men tyvärr inte den

  3. Anne-Lie Kjellén says:

    Gjorde 23 st och de var inne ca 9-10 minuter. De var inte färdiga, blev degiga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close