Mafroukeh- Mannagrynskaka med ashta

Mafroukeh är en libanesisk favorit. Den görs på karamelliserad socker, mannagryn och ashta. Det karamelliserade sockret ger kakan en god kolaaktig smak. Ashta är en kräm som oftast används som topping eller fyllning i bakverk från Mellanöstern. Mafroukeh toppas generöst med gyllene nötter som ger kakan en härlig krispig konsistens. Annorlunda och mycket god dessert.

Ca 12 bitar
Mannagrynsbotten:
3 dl socker
3 dl vatten
3 dl mannagryn
100 g smör
Ashta:
1,5 l mjölk, 3% fetthalt
0,5 dl vit vinäger
5 dl mjölk
7 msk majsstärkelse
0,5 dl socker
1 tsk rosenvatten
1 tsk apelsinblomsvatten
Topping:
Ca 3 dl valfria nötter (sötmandel, cashewnötter, pistage och pinjenötter passar bra. Mixa fritt efter smak)
Olja eller smör till stekning av nötterna

Gör såhär:
Börja med att förbereda mannagrynsbotten. Först ska du karamellisera sockret. Häll sockret i en kastrull med höga kanter. Smält sockret på medelvärme under ständig omrörning. Akta fingrarna och rör försiktigt, du vill absolut inte att det varma sockret skvätter på fingrarna. Viktigt att du ständigt rör om och ha koll så du inte bränner sockret. Det får inte bli allt för mörk färg på sockret. När sockret har smält och fått en ljusbrun färg häller du försiktigt över 3 dl kokhett vatten. Var försiktig, det kommer att börja bubbla och ryka i kastrullen. Låt sirapen sjuda på låg värme och rör om tills det smälta sockret och vattnet har blandats samman. Stäng av värmen och ställ sirapen åt sidan.

Smält 100 g smör och låt svalna. Lägg mannagryn i en helt torr stekpanna eller kastrull. Rosta mannagrynen på medelvärme under omrörning i ca 5 min. Viktigt att du ständigt rör om och inte låter mannagrynen brännas vid. Häll över smöret och stek mannagrynen i ca 1-2 min till. Häll sedan försiktigt över sirapen, det kommer att ryka till i stekpannan. Rör om och låt sjuda på medelvärme i ca 2-3 min, tills mannagrynen sväller upp och smeten tjocknar lite. Häll över mannagrynen i en springform. Låt svalna och ställ sedan i kylen.

Gör sedan ashtan. Häll 1,5 l mjölk i en kastrull och värm upp på medelvärme. Värm upp mjölken tills den precis når kokpunkten, mjölken får inte börja koka. Rör ner vinägern, mjölken kommer nu börja skära sig. Rör försiktig runt i mjölken, det kommer att bildas kesoliknande klumpar. Lyft upp alla klumpar med en hålslev och låt rinna av ordentligt i en fintrådig sil.

Blanda 5 dl mjölk, majstärkelse, socker, apelsinblomsvatten och rosenvatten i en kastrull. Koka upp under omrörning och koka tills mjölken tjocknar och får en tjock och krämig konsistens. Häll ashtan i puddingen och rör om. Om blandningen känns för lös i konsistensen kan du tillsätta lite mer majstärkelse och låta blandningen sjuda några minuter. Låt krämen svalna nån minut och häll sedan över mannagrynsbotten i springformen. Låt kakan stelna och kallna helt i kylen, ca 2-3 timmar eller över natten.

Stek nötterna gyllene, pistagenötterna behöver du inte steka. Finhacka pistagenötterna. Låt nötterna kallna och garnera sedan kakan. Servera kakan direkt eller förvara i kylen.

Join the Conversation

  1. Blir säkert väldigt goda. Kan man ersätta vinägern med färskpressad citronsaft?.

  2. Minou says:

    Fick tips om att ersätta ashta med mascarpone (ev låta rinna av en stund).Jättegott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close