Kafta med grönsaker

Köttfärsbiffar som får puttra i en och samma stekpanna med massa grönsaker. Det blir så himla gott och så smidigt på köpet! Bara släng ner allt i stekpannan och du har en utsökt middag att servera. Receptet är min mammas och hon brukade variera den efter det som fanns hemma i kylen med olika sorters grönsaker. Smakerna är inspirerade av det libanesiska köket men var inte rädd för att experimentera med kryddorna och grönsakerna. Ha i det du tycker om. Rätten kan du servera med allt från ris, bröd, bulgur, hummus, ajvar till yoghurt. (Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder).

6 portioner
Köttfärsbiffarna:
800 g färs av valfri sort (använd kött eller vegofärs)
Ca 1 dl finhackad färsk persilja
2 tsk sjukryddor
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Tillsättning i stekpannan:
2 st lök (röd eller gul)
2 st paprikor (valfri färg)
2 st tomater
10 st coktailtomater (kan bytas ut mot 1 vanlig tomat)
2 vitlöksklyftor
1-2 st chili om du gillar hetta
1 buljongtärning av valfri sort
1 tsk paprikapulver
2 dl vatten
2 tsk sumak (orientalisk krydda som är syrlig, kan ersättas med några droppar citron)
Persilja till garnering
Salt och peppar
Serveringsförslag:
Hummus
Bulgur

Ajvar eller turkisk yoghurt


Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till biffarna och forma avlånga biffar. Stek biffarna med olja i en rymlig stekpanna med höga kanter. Det är ok om de inte blir helt genomstekta. Skaka pannan så de bryns runt om.

Hacka alla grönsaker i klyftor, behåll vitlök och coktailtomater hela. Lägg allting på biffarna, smula i buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka pannan så det hela fräses upp lite snabbt. Häll sedan i vattnet och låt småputtra under lock i ca 15 min, skaka stekpannan då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i stekpannan. Ta bort locket och låt få puttra i 3-4 min till. Strö sedan på persilja och sumak. Servera genast direkt ur pannan. Smaklig spis!

Jag har rivit mitt kök och om 3 veckor kommer jag att få mitt drömkök! Livet är lite kaotiskt just nu! Tur att solen skiner och att jag har kunnat laga mat utomhus Jag flyttade in i mitt hus 2018 och köket var långt ifrån vad jag önskade mig i ett kök men det var helt ok. Jag försökte hitta lösningar för att få det att fungera med både mitt jobb och vardag. Köket var vitt och högblankt, luckorna öppnades uppåt, jag rekommenderar absolut inte såna luckor till någon som lagar mycket mat😬 Jag hade en stor vinkyl i köket som tog plats och jag dricker inte vin, så den fick bli min ört och äggkyl. Jag ställde en stor klumpig köksbänk mitt i köket för att kunna filma mina matklipp och jag behövde dessutom mer arbetsyta. Den var mest i vägen de dagar jag inte jobbade i köket. Sen började saker och ting gå sönder i mitt kök. Köksfläkten pajade, lampan i kylen gick sönder och det var droppen när diskmaskinen började krångla. Köpte en ny och när den skulle monteras fick jag veta att mina rör i köket var felmonterade, det gick inte att montera den nya diskmaskinen OCH det fanns fukt under diskmaskinen. Jag fick nog där🫠 Mitt kök var slitet och jag hade verkligen försökt hitta lösningar men nu åker den bort och jag ska se till att få ett kök som fungerar med både min vardag och mitt jobb. Jag jobbar hemifrån och älskar det! Viktigast för mig är att få ett smart, tåligt och funktionellt kök med mycket förvaring. Mycket viktigare än att det är snyggt. Jag längtar tills det är klart. Förhoppningsvis står det klart om 3 veckor 😍

10897 187

Vad äter du till middag ikväll?😍

3065 136

Smörgåstårta 😍
Så god och smidig rätt! Räcker till många, kan förberedas i god tid innan servering och passar lika bra att servera till vardags som till fest🎉 Recept på den godaste smörgåstårtan hittar du i länken i min profil @zeinaskitchen

5242 44

Smörstekt gnocchi tillagad i ugn med en läcker sås. Så enkelt och gott😍
4-6 portioner
800 färsk gnocchi
1 gul eller rödlök
1 knippe sparris
200 g champinjoner
200 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 tsk paprikapulver
5 dl grädde
Ca 2 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Skiva champinjonerna, bryt sparrisen, finhacka lök och vitlök. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs champinjonerna på hög värme tills de slutar vätska sig och krymper i storlek. Ställ åt sidan. I samma stekpanna som du stekte svampen tillsätter du smör och fräser löken glansig. Vänd i svamp, vitlök och sparris. Fräs allting under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fräs lite till. Ha i grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek gnocchin under omrörning tills den får lite stekyta. Lägg gnocchi i en ugnsform, sprid tomaterna över, häll över såsen och toppa slutligen med ost. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Servera!

5059 69

Join the Conversation

  1. Karin Andersson says:

    En favorit som jag gjort flera gånger på olika sorters köttfärs. Personligen gillar jag den med lammfärs bäst, men alla smakar supergott.

    1. Zeina Author says:

      Blir så glad att läsa allt fint du har skrivit här på bloggen, tack så hjärtligt. Det glädjer mig att du har hittat recept som du tycker om hos mig 🙂 kram

  2. Cissi says:

    Tror jag hamnat i himmelriket!
    Så många härliga recept

    1. Zeina Author says:

      Åh tack underbara du ❤ kul att du har hittat hit. Kram

  3. Kvällens middag, blev en succé, kul att jag hittat till dig, blivit många recept sen dess 🙂

  4. Jennie says:

    Detta var sååå gott! Tack för receptet!

  5. Jennifer says:

    Det här blev en favorit här hemma! Vi försvenskar den dock lite genom att skiva ner potatis i grytan och låta den puttra med. Allt-i-ett, jättesmidigt! Utmärkt i matlåda dessutom! Tack!

  6. Hei hva er 7 krydder?

    1. Fredrika says:

      Hej, 7 kryddor är en kryddmix som går att köpa färdigblandad eller mixa: 1 tsk kardemumma
      1 tsk vitpeppar
      6 tsk svartpeppar
      2 tsk kanel
      1 tsk muskot
      2 tsk ingefära
      2 tsk kryddnejlika.

  7. Maria says:

    Det vart så gott, jag gjorde den på kycklingfärs. Hela familjen vart nöjda, en top 5 rätt enligt min man.

  8. Barbro says:

    Köpte boken vardagsmat för ett tag sedan och vi har gjort ALLA recept från den plus att vi har börjat om igen 😉
    Tusen tack för mycket inspiration och sann matglädje!

  9. Knut Högvall says:

    Blev extremt blaskigt. När allt vatten kokat ut ur grönsakerna måste det ha varit en hel liter vätska i pannan. Det blev en soppa där det simmade runt några frikadeller och sönderkokta grönsaker. Jag noterar att ovanstående recept och motsvarande video inte har mycket med varandra att göra. På videon är det inget om att ”koka i 15 minuter under lock, och sedan 3-4 minuter till utan lock” – där är det mer som en snabb wokning där grönsakerna bara fräses mycket snabbt och sen är det klart. Biffarna blev också mycket kompakta och stabbiga. Eftersom det inte är något annat än rent kött i dem – inget ströbröd, potatis, havregryn, lök eller annat som ger en luckrare konsistens – blev det väldigt segt och trist att äta.

    Nä, receptet borde verkligen korrigeras till att faktiskt stämma överens med hur rätten tillagas på videon, för där erkänner jag att det ser mycket gott ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close