Färs/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Libanon

Kafta med grönsaker

Köttfärsbiffar som får puttra i en och samma stekpanna med massa grönsaker. Det blir så himla gott och så smidigt på köpet! Bara släng ner allt i stekpannan och du har en utsökt middag att servera. Receptet är min mammas och hon brukade variera den efter det som fanns hemma i kylen med olika sorters grönsaker. Smakerna är inspirerade av det libanesiska köket men var inte rädd för att experimentera med kryddorna och grönsakerna. Ha i det du tycker om. Rätten kan du servera med allt från ris, bröd, bulgur, hummus, ajvar till yoghurt. (Detta är ett mycket gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder).
Fotor_14428551864503
6 portioner
Köttfärsbiffarna:
800 g färs av valfri sort (använd kött eller vegofärs)
Ca 1 dl finhackad färsk persilja
2 tsk sjukryddor
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Tillsättning i stekpannan:
2 st lök (röd eller gul)
2 st paprikor (valfri färg)
2 st tomater
10 st coktailtomater (kan bytas ut mot 1 vanlig tomat)
2 vitlöksklyftor
1-2 st chili om du gillar hetta
1 buljongtärning av valfri sort
1 tsk paprikapulver
2 dl vatten
2 tsk sumak (orientalisk krydda som är syrlig, kan ersättas med några droppar citron)
Persilja till garnering
Salt och peppar
Serveringsförslag:
Hummus
Bulgur

Ajvar eller turkisk yoghurt


Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till biffarna och forma avlånga biffar. Stek biffarna med olja i en rymlig stekpanna med höga kanter. Det är ok om de inte blir helt genomstekta. Skaka pannan så de bryns runt om.

Hacka alla grönsaker i klyftor, behåll vitlök och coktailtomater hela. Lägg allting på biffarna, smula i buljong, krydda med salt, paprikapulver, svartpeppar och skaka pannan så det hela fräses upp lite snabbt. Häll sedan i vattnet och låt småputtra under lock i ca 15 min, skaka stekpannan då och då. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt i stekpannan. Ta bort locket och låt få puttra i 3-4 min till. Strö sedan på persilja och sumak. Servera genast direkt ur pannan. Smaklig spis!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Karin Andersson
    18/03/2016 at 19:36

    En favorit som jag gjort flera gånger på olika sorters köttfärs. Personligen gillar jag den med lammfärs bäst, men alla smakar supergott.

    • Reply
      Zeina
      20/03/2016 at 23:04

      Blir så glad att läsa allt fint du har skrivit här på bloggen, tack så hjärtligt. Det glädjer mig att du har hittat recept som du tycker om hos mig 🙂 kram

  • Reply
    Cissi
    23/03/2016 at 19:27

    Tror jag hamnat i himmelriket!
    Så många härliga recept

    • Reply
      Zeina
      26/03/2016 at 00:03

      Åh tack underbara du ❤ kul att du har hittat hit. Kram

  • Reply
    Evin
    10/01/2020 at 20:04

    Kvällens middag, blev en succé, kul att jag hittat till dig, blivit många recept sen dess 🙂

  • Reply
    Jennie
    13/01/2020 at 08:21

    Detta var sååå gott! Tack för receptet!

  • Leave a Reply