Grytor/ Husmanskost/ Iran/ Kyckling

Zereshk polo ba morgh

Läcker persisk husmanskost! Kycklinggryta med tomatsås och saffran som serveras med ris toppat med zereshk, syrliga röda bär. Här hemma älskar vi tahdig (ris med gyllene krispig botten) så det åt vi bredvid grytan. Magiskt gott! Du kan ju förstås göra det enklare för dig själv om du vill ha middagen snabbt på bordet och servera vanligt vitt ris toppat med zereshkt bredvid grytan. Grytan är lättlagad, så fort man har stekt allting ska den bara puttra en stund under lock.

6 portioner
Recept på riset hittar du HÄR!
Kycklinggrytan:
Ca 1 kg kycklingklubbor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 g saffran (mängden kan halveras)
Ca 4-5 msk tomatpuré
2 st kycklingbuljingtärningar eller 1 msk fond
Salt & peppar
Olja och smör till stekning
0,5 citron
Ca 6 dl vatten

Gör såhär:
I orginalreceptet på kycklinggrytan rekommenderas att man drar bort skinnet från kycklingen. Jag behåller skinnet på. Lös upp saffranet i 0,5 dl ljummet vatten. Täck och låt stå och dra i minst 30 min. Hacka lök i tärningar eller strimlor. Finhacka vitlök.

Hetta upp olja och stek kycklingen ca 5 min på varje sida. Lägg åt sidan. I samma stekpanna som du har stekt kycklingen tillsätter du en klick smör. Stek löken tills den får färg. Tillsätt vitlök, gurkmeja, paprikapulver och stek lite till. Vänd i tomatpuré och fortsätt stek nån minut.

Tillsätt kokhett vatten, ca 6 dl. Smula i buljong, koka upp och smaka av med salt och peppar. Tillsätt kycklingen, blanda och häll sedan i saffransvattnet. Låt grytan kocka under lock i 30-35 min. Späd eventuellt med mer vatten om det behövs. Pressa slutligen i lite citron, låt sjuda i 3-4 min. Servera med zereshk polo

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply