Kousa Mehshi- fyllda zucchini

Små späda zucchini som fylls med köttfärs och ris som sedan får puttra i en god tomatsås. Ljuvlig och mättande husmanskost från Mellanöstern. De ska helst gröpas ur med ett speciellt “verktyg” men har man inte det så kan man ta en potatisskalare eller en liten tesked.

RECEPT PÅ BRÖDET HITTAR DU HÄR!

6 portioner Kousa mehshi
1 kg små zucchini ( ca 12-15 st)
Fyllning:
350 g köttfärs
5 dl ris, tvättad och avrunnen (basmati- eller jasminris)
50 g smält smör
0,5 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
1,5 tsk sjukryddor (orientalisk kryddmix, se recept nedan)
Tomatsås:
Ca 1,8 liter vatten
5-6 msk tomatpuré
1 färsk tomat, hackade i tärningar
4-5 vitlöksklyftor
2 msk torkad mynta
1 msk salt (kan bytas ut mot hönsbuljong)
Svartpeppar
Blanda egen sju krydda:
1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika
Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk.

Tips! Släng inte resterna som gröptes ur zucchinin. Stek dem mjuka med lök, krydda med mynta, salt och citron. Servera med en bit bröd- MUMS!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan (riset och köttet ska vara rå). Skär bort skaften på toppen av zucchinin, håll ett stadigt grepp gröp ur långsamt. Snurra urgröparen/tesked/ potatisskalaren långsamt men bestämt samtidigt som du arbetar dig in. Om det är första gången du gör detta så kommer du lyckas ta i sönder några stycken, det är inte hela världen, övning ger färdighet. Pilla in fyllningen med fingrarna hela vägen ner men lämna ca 5 mm tom längst upp så riset får utrymme att svälla upp.

Lägg alla ingredienser till tomatsåsen (förutom vitlök och myntan) i en stor kastrull och koka upp, om såsen känns för vattning så kan du tillsätta lite mer tomatpuré. Smaka av och krydda med mer salt eller peppar. Sänk värmen och droppa i de fyllda zucchinin långsamt. Låt puttra på medelvärme i ca 30 min, utan lock. Mortla mynta och vitlök genom att banka dem så de blandas och finfördelas (doftar ljuvligt). Lägg vitlöksmassan i tomatsåsen och låt allting puttra långsamt i ca 30 min till under lock. Smaka av en liten bit av en zucchini, riset ska vara tillagat och zucchinin ska vara mjuk. Koka inte sönder zucchinin. Servera med en klick yoghurt bredvid.


Join the Conversation

  1. åh äntligen ett recept var hos min mans morbro och hans fru skulle lära mig men det gick inte så bra då jag inte förstår arabiska.
    nu ska jag prova en dag att göra efter detta receptet så blir det kanske bra när jag gör de själv

    1. Zeina Author says:

      Lycka till. Hoppas att du blir nöjd när du testar 🙂

  2. Marita says:

    Detta är ju bara så GOTT!! 🙂 Lite pyssel att göra dem , men det är det värt ! 🙂

    1. Zeina Author says:

      Ja verkligen super gott

  3. Hej! Vart kan jag hitta en sådan urgröpare? De är så svåra att hitta Tacksam för svar!

    1. Zeina Author says:

      De finns att hitta i vissa affärer med utbud från Mellanöstern 🙂

  4. Michael Bafford says:

    Jag fick ett liknande recept av en granne för många år sedan. Jag hade glömt kryddningen bl.a. kommer ihåg däremot att hon stängde squash ändarna men en liten bit potatis. Tack. Detta var mycket gott.

  5. Camilla says:

    Hejsan! På bilderna nedan är maträtten även serverad i en ugnsplåt, har du gratinerat dom en stund efter eller är det bara visnings ex för att det kanske ser finare ut på bordet så?
    Ps. lagade veganska dolmar enlig ditt recept häromdan, blev mycket gott! (Tänkte använda den fyllningen till detta).

  6. Silja says:

    Jag åt kosa en gång, just detta recept tror jag det var, kosa i tomatsås. Bland det godaste jag ätit, blir så glad när jag hittar recept här på bloggen på rätter jag ätit innan!

  7. Såg dig laga detta på TV häromveckan och har tänkt på det ända sedan dess.
    Så igår förberedde jag och urgröpte mina zucchinis och fyllde den. Idag var det sedan enkelt att göra tomatgrytan.

    Säger bara: det äta var något av det godaste jag ätit!
    Önskar att det fanns tid i vardagen att göra mer sån här mat. Kärlek i varje tugga

  8. Minou says:

    Mycket gott och värt allt pyssel. Det går snabbare när man har vanan inne. Jag använde en äppelkärnare och en lattesked. Funkade bramen håller ögonen öppna efter en riktig urgröpare.

  9. Monica Galle Lundgren says:

    Blev så inspirerad av ditt recept i går.
    Jag har odlat runda squash på kolonin och provade med dem. Fungerade jättebra!

  10. Anonym says:

    Kan man göra den med vegofärs? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close