Toum- Libanesisk vitlökskräm

Toum! Kungen av alla såser och dressingar som finns i det libanesiska köket, om du frågar mig. Den skiljer sig från aioli, mycket lenare, krämigare i konsistensen och den görs på äggvitor. En traditionell libanesisk vitlökssås som är ett givet tillbehör till grillat, speciellt till kyckling. Den är enkel att göra men kräver tålamod och att man häller i oljan långsamt. 

1 skål toum, ca 4 portioner
2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

Gör såhär:
Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min.  Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar. Servera  gärna med grillat!

Join the Conversation

  1. karolina david says:

    hej zeina varje gång jag gör dina maränger så blir dem perfekta

  2. Nenne says:

    Hej
    Undrar om du har receptet på den goda paprikasåsen som brukar gå tillsammans med denna vitlökssåssen
    Tror den heter mhamar men jag kan ha fel

    1. Zeina Author says:

      Ja den hittar du här http://zeinaskitchen.se/muhammara/

  3. Jessica says:

    Hej. Jag gjorde det här precis och undrar varför min toum blev så gul? Jag hade ekologisk rapsolja och den är rätt mörk. Är det skillnad rapsolja och rapsolja?

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Ja det kan nog vara skillnad på ekologisk rapsolja, kanske den som påverkade färgen 😀

  4. Nabcy says:

    Hej zeina jätte fin blogg du har !
    Min kräm toum blir aldrig tjock vad beror de på ?
    Kan Man ha yoghurt I?

    1. Zeina Author says:

      Du måste droppa i oljan mycket långsamt och vispa en bra stund innan den tjocknar. Yoghurt rekomdnear jag inte 🙂

  5. sarah says:

    Kan man frysa den?

    1. Zeina Author says:

      Nej det kan man inte 🙂

  6. Fatima says:

    Hej Zeina
    Följer dig och du har så bra recept 🙂
    Vill göra denna såsen imorgon och undrar om du använder elvisp eller stavmixer för att vispa? Har både och hemma jag använder alltid elvisp när jag vispar äggvita och stavmixer när jag mosar.
    Vad rekommenderar du?
    Tack på förhand
    / Fatima

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag använder stavmixer till denna. Tänk på att verkligen droppa i oljan långsamt och fortsätt droppa i tills såsen tjocknar. Lycka till /Zeina

  7. Anonym says:

    asslaamu aleykum zaina.

    Om man har lagt för mycket vitlök och smaken blir väldigt stark. Hur kan jag rädda den genom att minska på den stickiga vitlökssmaken ?

  8. Hej Zeina ! Kan du lägga upp bild för bild eller något kort videoklipp i Instagram när du gör denna såsen

  9. Bianca says:

    Hej jag gjorde precis detta men den är så tunn hjälper inte hur länge jag än mixar :/ jag använde solros olja då jag inte hade raps är det det som är problemet?

  10. Marie-Anne says:

    Hej. Jag brukar göra aioli med 1 helt ägg, kan jag göra det med detta receptet också

  11. Ann-Louise Edling says:

    Hej
    Jag fick bara i ca 1,5 dl olja.
    Sen var den så tjock så min stavmixer inte orkade mer utan höll på att brinna upp.
    Vad gjorde jag för fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close