Kycklingscnitzel med svampsås

Man älskar sin schnitzel runt om i världen. Polen, Tyskland, Ungern, Japan och Balkan är några av världsdelarna som har en variant på schnitzel. Inte så konstigt att det är en så populär rätt, av få ingredienser får du till en festlig rätt som är lika god till vardags som till fest. Ofta är schnitzeln gjord på fläskfilé. Testa att göra den på kyckling istället, blir riktigt smarrigt och det passar så bra med en krämig svamspsås och potatis.

6 portioner
Schnitzel:

3 st kycklingbröstfiléer eller 6 st tunna kycklingfiléer(läs tips nedan)
1 dl mjöl (jag har använt rågmjöl men vetemjöl funkar också superbra)
1 ½ dl ströbröd
1 ägg
1 tsk salt
2 krm peppar
Rapsolja och smör till stekning
Svampsås:
ca 250 g champinjoner
1 röd eller gul lök
5 dl grädde (valfri fetthalt)
1 tsk dijonsenap (valfritt)
3 msk japansk soja eller en bit buljongtärning (t.ex. höns- eller grönsaks)
Smör till stekning
Salt & svartpeppar
Serveringsförslag:
Kokt potatis
Sallad
Citron att pressa över
Gräslök som garnering

TIPS! Använd antingen tunna kycklingfiléer eller bröstfiléer som du bankar ut själv. Till svampsåsen kan du använda en annan svampsort än champinjoner eller mixa olika sorter om du vill det. Kantareller passar också fint i såsen.

Gör såhär:
Börja med svampsåsen. Skiva champinjonerna och finhacka lök och vitlök. Stek champinjonerna på hög värme under omrörning i en torr stekpanna. Stek tills champinjonerna har mjuknat och slutat vätska sig, och lägg dem då åt sidan. Hetta upp en klick smör i samma stekpanna och stek lök och vitlök tills de mjuknar och får lite färg. Blanda ner champinjonerna och resten av ingredienserna och låt såsen puttra i 10–15 minuter utan lock. Smaka av med salt och peppar.

Schnitzel: Om du använder kycklingbröstfiléer delar du dom i två delar. Lägg sedan mellan bakplåtspapper eller plastfolie och banka dom tunna. Använd en köttklubba, brödkavel eller undersidan av en liten kastrull när du bankar. Om du köpt tunna kycklingfiléer behöver du inte banka ut dom.

Häll mjöl, ägg (vispa upp lätt) och ströbröd i varsin tallrik. Krydda de tunna kycklingfiléerna med salt och peppar. Vänd varje filé i mjöl, ägg och slutligen i ströbröd.

Hetta upp rikligt med olja och klick smör, stek schnitzlarna på medelvärme i cirka 6 minuter på varje sida. Servera med svampsås och potatis. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close