Zereshk polo med tadig

Fluffigt ris toppad med syrliga zereshkbär. Ett ljuvligt gott ris som passar perfekt att serveras vid de flesta rätter, lika gott vid grytan eller till grillad kyckling. Jag gillar att göra mitt ris med tadig, en krispig botten med smak av saffran. Om man vill kan man hoppa över att göra tadig, koka riset som vanligt och sen toppa med zereshk.
6-8 portioner
10 dl basmatiris av bra kvalité
Ca 1,3 liter vatten till blötläggning
Ca 2,5 msk salt
25 g smör
Till tadig behöver du:
0,5 tsk saffran utspädd i 0,5 dl hett vatten
0,5 dl yoghurt (flytande eller turkisk yoghurt funkar bra)
0,5 dl olja (tex rapsolja)
10 g smält smör
Topping:
1 dl zereshk (berberibär)
3 msk smör
Socker efter smak
Jag serverade riset med en spenatgryta- recept på grytan med kött hittar du HÄR! och en vegetarisk variant HÄR!
TIPS! Du kan skippa tadig (krispig botten) och koka riset enligt receptet HÄR! och sen toppa riset med zereshkbären.

Gör såhär:
TIPS! innan du sätter igång med riset. Välj en rissort av bra kvalité, gärna långkornigt indiskt eller afghanskt ris. Grytan som du ska laga riset i bör helst ha en non stick botten så tadigen inte fastnar och bränns fast i botten.

Tvätta riset ordentligt men varsamt, riskornen får inte brytas sönder. Tvätta tills vattnet börja klarna. Blötlägg sedan i ljummet vatten med 2 msk salt och låt stå i rumstempratur i minst 4 timmar, gärna över natten. Lös upp saffranet i kokhett vatten och låt stå övertäckt i minst 1 timme.

Sila av riset, tvätta försiktigt igen. Koka upp vatten, och 0,5 msk salt i en stor och rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset. Rör om och låt koka i ca 3-5 min. Riskornet ska vara mjukt men fortfarande ha en hård kärna. Sila av och skölj riset snabbt i ljummet vatten. Nu har du fått bort de mesta av risets stärkelse och kommer att få ett luftigt ris. Låt riset rinna av ordentligt i silen.

Lägg yoghurt, olja, smält smör och saffransvattnet i en skål. Lägg ca 3 dl av riset i skålen och blanda väl. Smörj botten av en gryta med ca 1-2 msk olja. Använd gärna en stor rund gryta med låga kanter. Lägg det gula riset som du har blandat med yoghurt i botten av grytan, fördela det jämnt och pressa riset försiktigt med undersidan av en sked eller slickepott. Lägg över resten av riset och forma det till ett “berg”. Gör 4-5 gropar i riset. Klä kastrullocket med en ren kökshanduk och lägg på locket. Se till att locket är väl förslutet, detta för att ångan inte ska komma ut från grytan. Låt riset tillagas på hög värme, ej högsta, i ca 10 min. Nu kommer det gula riset i botten av grytan stekas och det börjar bildas en krispig tadig.

Öppna upp locket, klicka 25 g smör över riset. Ringla 2 msk saffransvatten över och ringla ca 1,5 dl hett vatten över riset. Täck med locket, sänk värmen och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 45-60 min. Stäng av värmen och låt riset stå och svalna i 10 min. Lägg över  riset på fat, t lossa tadigen med en stekspade och lägg det på riset.

Zereshk: tvätta bären ordentligt då de oftast innhelåår små sandkorn. Hetta upp smör och stek bären med socker i 2-3 min. Tillsätt 1 msk av saffransvattnet och stek lite till. Toppa riset med bären.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close