Duba Wat- Etiopisk och eritreansk pumpagryta

Jag testade två nya eritreanska och etiopiska rätter, köttfärssåsen HÄR! och denna läckra pumpagryta. Enkla rätter gjorda med få ingredienser och med massa smak.

4 portioner
1 kg pumpa av valfri sort (butternut eller klassisk “hallowenpumpa” funkar bra)
2 gula eller röda lökar
3 vitlöksklyftor
1-3 msk berberikrydda (justera mängd efter smak)
Salt
Olja till stekning
Ca 4 dl vatten
Serveringsförslag:
Lättgjord injera
eller ris

Inspiration hittade jag i klippet nedan.

Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar, skala och skär pumpan i bitar, finhacka vitlöken. Hetta upp en helt torr kastrull eller stekpanna med höga kanter. Stek löken tills den börjar svettas och få färg, det tar ca 8 min. Tillsätt sedan olja och fortsätt stek löken tills den får färg. Viktigt att ta sig tiden att steka löken för godast smak på grytan. Vänd i vitlök och berberikrydda, ju mer krydda du har i desto mer smak och hetta får du i grytan, justera efter smak. Stek kryddan med löken i ca 4-5 min. Tillsätt lite vatten, ca 1 dl och fräs allting. Vänd pumpan och fräs allting nån minut. Tillsätt vatten och salt. Låt grytan puttra under lock tills pumpan mjuknar, ca 20 min. Servera med önskat tillbehör.

Join the Conversation

  1. Jennr says:

    Jättegod smak men jag fick inte riktigt till den krämiga ”såsen”, min blev lite mer blaskig. Kan pumpan släppt mycket vatten kanske..

  2. Simon says:

    Samma här. Jag misstänker att den kombinerats med köttfärssåsen, men det framgår ju inte.
    Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close