Etiopisk och eritreansk köttfärssås med berberekrydda och karamelliserad lök . Fantastiskt gott och enkelt! Huvudingrediensen i rätten är kryddmixen berberikrydda som du antingen kan göra själv eller hitta på kryddhyllan i välsorterade mataffärer. Inspiration till receptet hittade jag på youtube, jag har länkat till klippet nedan. Jag gjorde min tolkning på rätten och serverade med ris.
4 portioner
600 g färs (kött eller vegofärs funkar alldeles utmärkt)
2-3 msk berberekrydda- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
2 st lökar (gula eller röda funkar)
4 vitlöksklyftor
2 st finhackade tomater eller 2-3 msk tomatpure
1 msk riven ingefära
0,5 dl olja
Salt & peppar
Ca 4 dl vatten
Serveringsförslag:
Lättgjord injera eller ris
Inspiration till receptet hittade jag i klippet
Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar. Hetta upp en helt torr gryta och stek löken under omrörning tills den får färg och mjuknar, ca 10 min. Tillsätt sedan oljan och stek löken på medelhög värme tills den blir lätt karamelliserad, ca 15 min. Rör om med jämna mellanrum. Tillsätt berberekrydda och stek långsamt i ytterligare ca 15 min, viktigt att du steker lök och berbebrekryddan långsamt och länge för godast smak. Vänd i färsen, tomat eller tomatpure, ingefära och stek tills färsen får färg. Tillsätt vatten, smaka av med salt och peppar. Låt färsen koka under lock i ca 30 min. Rör om med jämna mellanrum och tillsätt eventuellt mer vätska om såsen känns för torr. Servera med önskat tillbehör.
Man kan även ha i lite ketchup i köttfärsröran. Ett gammalt recept som som wn en hint av sötma.
Gjorde denna med lammfärs och strödde lite hackad bladpersilja i slutet..
När ska vitlöken i?