Grillat/ Kryddor/ Utvalt

Berberekrydda- Etiopisk kryddmix

Berberekrydda

Berberekrydda är en fantastisk kryddmix som används flitigt i det Etiopiska köket. God att ha i grytor, som rubb eller i marinader. Den är het och full med smaker. Använder man den i vegetariska rätter får maten ett extra lyft från alla kryddor men den är även mycket god att krydda kyckling eller kött med. Berberekrydda ska vara ganska het med mycket sting i men du kan enkelt justera hettan genom att minska mängden chili i mixen.
Berberekrydda
Ca 2 dl Berberekrydda
1 tsk spiskumminfrön
1 msk svartpepparkorn
1 krossad kanelstång
0,5 tsk hela nejlika
1 msk kardemummafrön
1 msk bockhornsklöverfrön
0,5 tsk senapsfrön
1 dl paprikapulver
0,5 dl chilipulver (minska mängden om du vill ha en mild krydda eller öka för mer hetta)
2 msk ingefärapulver
2 msk salt
1 tsk muskotnöt
TIPS! Om du inte hittar hela frön av en viss krydda är det helt ok om du ersätter det med pulverkrydda. Jag hade tex inte hela nejlikor och tog då istället nejlikepulver. Kryddor som är i pulverformat ska inte rostas, endast hela frö.

Gör såhär:
Lägg alla hela kryddfrön i en helt torr stekpanna (svartpepparkorn, hel nejlika, kummin- kardemumma, bockhornsklöver- och senapsfrön). Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor. Tillsätt övergiva kryddor och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.

BerberekryddaBerberekryddaBerberekryddaBerberekrydda
Berberekrydda
Berberekrydda

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    TinaGustafsson.com
    14/04/2016 at 12:48

    Ja, kryddan var verkligen god! 🙂

  • Leave a Reply