Mesir wat- Etiopisk linsgryta (vegan)

Mesir wat är en smakrik linsgryta från Etiopen. Trots att den görs på så få ingredienser är den full med smaker, krämig och fullkomligt fantastiskt! Hemligheten i grytan är den etiopiska kryddmixen berbere som ger den dess ljuvliga smak. Hittar du inte en färdigmix i affären kan du göra din egen. Linserna ska kokas länge tills de blir krämiga i konsistensen. Mesir wat serveras främst med injera som är ett pannkaksliknande surdegstunnbröd. Jag har gjort en “fuskvariant” på injera till min gryta, lättgjorda som inte behöver att stå och jäsa några dagar. Funkar även utmärkt att serveras med ris om så önskas. Jag rekommenderar varmt att du testar denna nyttiga linsgryta, riktigt god!
Mesir wat
4 portioner Mesir wat
2 st lök
4 vitlöksklyftor
4 dl röda linser
2-3 msk berberekrydda- recept HÄR!
1 msk socker
Salt
Ca 5-6 dl vatten
Rapsolja till stekning
Servering:
Lättgjord injera- recept HÄR!

Gör såhär:
Hacka löken i tärningar och stek under omrörning i olja. När löken mjuknat och blivit glansig tillsätter du vitlöken som du finhackat och fräser en stund till. Vänd i krydda, salt, socker och fräs i 2-3 min till, tillsätt eventuellt mer olja om det behövs. Häll i ca 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra i 1-2 min. Vänd i linser och 3 dl vatten. Koka upp och låt sedan puttra under lock i ca 1 timme. Rör om då och då och späd ut med lite vatten i omgångar under tiden grytan puttrar. Låt inte linserna brännas i botten av kastrullen, såsen är ganska tjock, så rör om med jämna mellanrum. Den kommer att bli härligt krämig i konsistensen, tänk på att inte ha i för mycket vätska. Smaka av och krydda eventuellt med mer kryddor, salt eller socker. När grytan blivit krämig och len i konsistensen är den klar. Servera med ris eller injera och grönsaker.BerberekryddaMesir watMesir watMesir watMesir wat Mesir watMesir wat

Join the Conversation

  1. Åh, vilken härlig linsgryta! Nu måste jag försöka hitta alla kryddorna till kryddmixen!

    1. Zeina Author says:

      Rekommenderas varmt 😀

      1. Hej Zeina.
        Ska det inte vara tomatpure och finhackade tomater i grytan?

  2. Wow, säger jag bara vilken fantastisk gryta!!!

    Jag fick dock ta betydligt mindre krydda då min svågers dotter inte gillar stark mat men nästa gång skall jag krydda mer då jag och min älskar kryddstark mat 🙂

    (såg att jag hade missat att länka till dig men nu är det åtgärdat 🙂 )

    1. Zeina Author says:

      Härligt att du var nöjd och gillade grytan. Den är verkligen fantastisk 🙂

  3. Gunilla says:

    Oj 1 msk socker? Det låter mycket, vad gör det för grytan e det för att få fram smakerna mer?

  4. Stefan says:

    Geni recept!
    Hitta massa bra hos dig! tussen tack för inspiration!

  5. Tack för supergott och ganska enkelt recept när man väl gjort kryddorna. Gjorde det här receptet en del för två år sedan men jag minns hur gott det var. Nu har min kille köpt mig en mortel så nu har jag äntligen lagat grytan igen. Passade på att även göra dina snabba injera till! Mango chutney passar också väldigt bra till. Fantastiskt gott ♥️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close