Prasorizo- Grekiskt ris med purjolök

Sitter och njuter av den skinande solen och vackra utsikten här i Grekland när jag publicerar detta läckra recept. En helt underbar grekisk risrätt som jag har serverat med fetaost och maroulosalata. Om du vill göra hela rätten vegansk kan du enkelt skippa fetaosten och istället servera med rostade pinjenötter. Ljuvligt! Kan även serveras vid grillat eller en god gryta. Görs enkelt på få ingredienser. Prasorizo kan tillgas på många olika sätt, jag valde att behålla den simpel. 

4-6 portioner
4 dl långkornigt ris
2 st purjolök
1 liten knippe färsk dill
4 msk olivolja
2 tsk salt
Ca 6 dl kokhett vatten
Serveringsförslag:
Citron
Maroulosalata
Fetaost eller rostade pinjenötter

Gör såhär:
Tvätta purjolöken ordentligt och hacka sedan i strimlor. Lägg i en sil, tvätta en gång till så slipper du massa sandkorn och låt rinna av i silen en stund. Hacka dillen fint.

Hetta upp olivolja i en gryta. Stek purjolöken tills den mjuknar och blir glansig, ca 5 min under omrörning. Vänd i dillen och stek lite till. Vänd i riset, salt och stek nån sekund till. Häll över kokhett vatten, låt koka upp och sänk sedan värmen. Lägg ett lock på grytan och låt sjuda långsamt på medelhögvärme tills riset sugit åt sig all vätska och mjuknar utan att det blir överkokt. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt. Pressa citron över vid servering och servera med önskat tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close