Zeinas Ziti

Ziti är en italiensk favorit, ugnsbakad pastagratäng med köttfärsås. Jag gör min egen variant på ziti utan att krångla till det allt för mycket. Jag vänder ner creme fraiche och riven ost med pastan precis innan köttfärssåsen hälls över. Gratängen blir extra krämig och god!

6 portioner
500 färs (kött eller vegofärs)
1 gul eller rödlök
2 selleristjälkar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1 näve färsk basilika
2 frp krossad tomat (á 400 g)
400 g pasta (jag tog strozzapreti. Makaroner eller penne pasta passar också bra)
2 dl creme fraiche
Ca 200 g riven ost
Salt & peppar

Gör såhär:
Hacka lök och selleri i små tärningar. Riv morötterna på grova sidan av rivjärnet. Hetta upp olja och stek lök, selleri och morötter tills de mjuknar och får färg. Vänd i färs och stek nån minut. Tillsätt riven eller pressad vitlök, oregano, basilika, paprikapulver och stek under omrörning. Ha i krossad tomat, salt och peppar. Låt såsen koka under lock på medelvärme i ca 20-30 min.

Koka pastan al dente i vatten och salt (viktigt att pastan inte blir överkokt eftersom den ska tillagas i ugnen också). Precis innan du silar av pastan tar du ca 1 dl av pastans kokvatten och vänder ner i köttfärssåsen.

Värm ugnen till 200°, över och under värme. Lägg pastan i en ugnsform. Häll creme fraiche över pastan och tillsätt 50 g riven ost. Blanda noga. Häll köttfärssåsen över pastan, rör runt lite lätt. Strö riven ost över allting och baka sedan mitt i ugnen i ca 15 min. Låt svalna en stund innan servering.

Join the Conversation

  1. Martina says:

    Den här skall göras. 🙂
    Simpla och lätta recept uppskattas.

  2. Hej!
    Låter jättegott! En detaljfråga: finhackar du basilikan också, eller lägger du i hela blad?

  3. Riktigt god! Kommer göra igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close