Kamounet banadora- Vegansk libanesisk bulgurrätt

Kamounet banadora är en av mina absoluta favoriter från det libanesiska köket. Varje gång jag hälsar på mina föräldrar i Skåne bjuder min mamma mig på den godaste kamounet banadoura i världen! Och nu när hon senast besökte mig i Stockholm så lagade hon den till mig, det är hennes fina kammounet banadora som finns på bilderna i detta recept. Rätten är vegansk, nyttig, kryddig, mättande och god! Det fascinerade med denna rätt är att ingen ska stekas eller tillagas över värme. Alla ingredienser mixas precis som de är, helt råa. För att få till denna rätt riktigt god ska du använda mogna och gärna lite mjuka tomater, olivolja av bra kvalité och inte minst den libanesiska kibbehkryddan. Man hittar kryddan främst i affärer med sortiment från Mellanöstern  eller så kan du göra din egen mix.

4 portioner kamounet banadora
6 dl fin bulgur (gärna mörk sort men ljus funkar också)
6-8 st mogna röda tomater
4 st salladslök eller 1 gul lök
4-5 st kvistar färsk mynta
2 msk tomatpuré
Ca 1 dl olivolja
Ca 1 msk kibbeh kryddor (finns att hitta färdigmix i de flesta orientaliska livsmedelsbutiker)
1-2 st torkade eller färska chili om du gillar hetta
Salt efter smak
Gör egen kibbehkrydda– recept HÄR!

Gör såhär:
Blanda bulgur, kibbehkryddor, chili, salt, myntablad och lök i en mixer eller matberedare. Kör några varv tills allting har blandas samman ordentligt och alla grönsaker är finmalda. Lägg i en rymlig skål. Skala tomaterna och skär i klyftor, spara 1 tomat till senare.

Lägg tomat och tomatpuré i en mixer och mixa dem släta. Häll tomaterna över bulgurn, tillsätt olivolja i omgångar och blanda väl. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, kibbbehkryddor eller tomatpuré. Hacka 1 tomat i tärningar och rör ner i bulgurmixen. Lägg upp på ett fat, ringla över olivolja och servera med grönsaksstavar och pitabröd.  

Join the Conversation

  1. Frida Bäcker says:

    Hej, dina rätter ser fantastiska ut! Skall bulguren vara okokt när man gör Kamaounet banadora?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close