Irakisk spenatgryta med kött

Jag älskar mustiga grytor och lagar det gärna året runt trots att grytor känns lite som typisk vintermat. Jag lagar alltid en stor sats och äter av grytan 2 dagar, det blir ju så mycket godare när grytan får stå och gotta till sig i kylen. Även perfekt mat att frysa in och ta fram när man är hungrig. Denna irakiska spenatgryta är en favorit här hemma och alla älskar den. Den smakar  fantastiskt gott och påminner en aning om ghorme sabzi. Jag kokade köttet i en separat gryta, precis innan jag skulle droppa ner köttet med spenaten tog jag undan hälften av grytan och behöll den delen vegetarisk. Då fanns det två olika alternativ, en med kött och en vegansk. Perfekt om man har en vegetarian i familjen. Recept på spenatgryta utan kött hittar du HÄR! Jag serverade grytan med persiskt ris toppad med zereshk, recept på riset hittar du HÄR!

RECEPT PÅ RISET HITTAR DU HÄR! RECEPT PÅ GRYTAN UTAN KÖTT HITTAR DU HÄR!

6 portioner spenatgryta
600 g grytkött (tex lammkött med ben eller högrev)
900 g spenat (jag använder djupfryst hackad spenat, färsk funkar också bra)
2 dl torkade kikärtshalvor (kan ersättas med kikärtor eller andra bönor som tex vita böner, black eye bönor eller kidney bönor)
2 gula lökar
1 liten knippe färsk persilja
1 liten knippe färsk koriander
1 dl finhackad färsk dill (2 msk torkad eller fryst dill funkar också bra)
3 st torkade lime
3 msk tomatpuré
0,5 tsk sju kryddor- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
Salt & svartpeppar
2 st lagerblad
Olja til stekning

Gör såhär:
Skär köttet i bitar. Hetta upp olja och bryn köttet tills den får färg. Häll över hett vatten tills du täcker köttet, skumma av. Dela en halv lök i klyftor och lägg det i grytan. Tillsätt lagerblad, salt och peppar, låt sedan koka under lock tills det är helt mört, i ca 1,5-2 timmar, koktiden kan variera beroende på köttet.

Blötlägg kikärtshalvorna i ljummet vatten i 1 timme. Om du använder kikärtor, eller andra torkade bönor ska du blötlägga dem i minst 8 timmar och förkoka dem innan du tillsätter dem i grytan. Kikärtshalvorna behöver du inte förkoka. Du kan även använda färdigkokta bönor på burk.

Finhacka lök, persilja, koriander och dill. Om du använder färsk spenat hackar du det med. Hetta upp olja och stek löks tills den blir glansig. Vänd i örterna och eventuellt färsk spenat, om du använder djupfryst spenat väntar du med att tillsätta det, det behöver inte stekas. Stek under omrörning i ca 10 min. Tillsätt tomatpurén och stek lite till. Tillsätt sedan upptinad spenat om du använder fryst. Gör 2 st hack i limen och vänd ner det i grytan. Tillsätt även kikärtshalvorna. Späd ut grytan med ca 3 dl av köttets kokvatten. Smaksätt med salt, peppar och sjukryddor. Låt grytan puttra under lock tills kikärtshalvorna och örterna mjuknar, ca 45-60 min. Späd ut med mer vatten vid behov om grytan känns för tjock.

Sila av köttet och lägg i det i grytan, låt det få koka med i ca 20 min. Servera grytan med ris och en syrlig sallad. Om du gillar syra kan du pressa citron i grytan vid servering. Recept på en syrlig sallad hittar du HÄR!

Join the Conversation

  1. Alexandra says:

    Mums, jättegott! Hade ingen dill och torkad lime och tycker inte om koriander så det hade jag inte i maten. Serverade med kokt potatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close