Vegetarisk lasagne libanesisk style

ANNONSSAMARBETE MED LG

Ni är många som har uppskattat tipsen jag har delat med mig i samarbete med LG där målet är att sprida kunskap och förhoppningsvis se till att minska matsvinnet i Sverige. HÄR! tipsade jag om hur ni kan göra världens godaste fattoush med grönsaker och gammalt bröd och HÄR! fick ni recept på ungersk lecso tillagad på säsongens grönsaker. Vi måste alla tillsammans anstränga oss för att minska vårt matsvinn. Det absolut enklaste du kan göra för att leva mer hållbart är att sluta kasta maten. Ha som mål att du ska ha zero waste! Inget ska kastas. Ta tillvara på maten du har hemma innan du går och handlar och fyller kylen. Soppa är tex perfekt att laga av grönsaker som börjar bli lite trötta. Lär känna din kyl, ha rätt temperatur och förvara maten rätt. LG:s kylskåp har många bra funktioner och låg energiförbrukning. Du kan se mer vad LG har i sitt utbud HÄR!

Nu ska ni få recept på något supersmarrigt! I min familj älskar vi lasagne. Det är en rätt som är fantastiskt god att servera nygräddad och varm, perfekt att packa ner i matlådan och ta med till jobbet och kan även frysas in och tas fram till middag vid stressiga dagar. Man kan även göra lasagne på rester. Har du tex köttfärsås över från gårdagens middag är det perfekt att laga lasagne med.

Nästa gång du ska laga lasagne tycker jag att du ska testa att experimentera lite med fyllningen. Du kan i stort sett hacka ner de flesta grönsaker du har i kylen och blanda ner dom i såsen. Det blir bara godare med en sås med rotfrukter, paprika, färska tomater osv. I min kyl hade jag 4 st aubergine som jag hade tänkt att laga libanesisk moussaka av. Varför inte testa att fylla lasagnen med libanesiska moussakan? Jag var bara tvungen att testa och det blev himmelskt gott. Dagen efter blev det en perfekt matlåda till både mig och min man på jobbet.

6 portioner
Ca 18 st lasagneplattor
Fyllning, libanesisk moussaka:
4 st mellanstora aubergine
500 g krossad tomat
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
400 g kokta kikärtor
2-4 st färska chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
Salt & peppar
Rapsolja
Topping:
5 dl creme fraiche
150 g riven ost
100 g coktailtomater

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Skär aubergine i ca 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla olja över. Baka mitt i ugnen på 225° i 10 min. Vänd på dem och baka ytterligare ca 10 min till. De ska bli genomstekta och få färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Hacka löken, vitlöken och chilin. Hetta upp olja och stek chili, lök och vitlöken på medelvärme, bränn inte dem, de ska mjukna långsamt i ca 5 min, rör om då och då. Tillsätt kikärtor, tomatpuré och fräs dem i ca 5 min. Vänd i krossad tomat, 1 dl hett vatten. Krydda med salt och peppar, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 20 min.Vänd försiktigt i aubergine och låt grytan puttra utan lock i ca 10-15 min.

Värm ugnen till 200°. Doppa en pensel i tomatsåsen och pensla botten av en mellanstor ugnsform, ca 30×20 cm, med såsen. Täck botten av formen med lasagneplattor. Fördela hälften av tomatsåsen över plattorna. Lägg ett till lager lasagneplattor över, häll resten av såsen över. Täck med ett sista lager lasagneplattor. Bred crème fraîche över, strö på ost och garnera med cocktailtomater. Baka sedan mitt i ugnen i ca 35 min. Ta ut och låt vila i 15 min innan servering.    

Join the Conversation

  1. Här hemma gör vi ris-soppa på överblivet ris. Tärna skalad potatis, stek en stund i olja. Man kan ha i fintärnade morötter i också.
    Blanda ris, potatis, morötter och hackad persilja i en kastrull. Stek lite köttfärs och blanda i. Häll över tillräckligt med vatten så att det blir till en soppa. Koka 15-20 min.Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close