Lecsó- Ungersk paprikagryta

Här kommer recept med sommarens godaste grönsaker. Ungersk lecsó som är lika läcker att avnjutas som en hel rätt med en bit bröd eller som tillbehör vid maten.

4-6 portioner
2 gula lökar
Ca 800 g paprikor i olika färger
500 g färska tomater
2 tsk paprikapulver (gärna ungersk paprikapulver)
Olja till stekning
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Bröd, jag slängde ihop detta bröd på 1 timme

Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar, hacka paprika och tomat i bitar. Hetta upp olja och stek löken tills den får lite färg. Sänk värmen och smaksätt löken med paprikapulver, stek långsamt på låg värme i ca 1 min. Vänd i paprikan, höj värmen och stek under omrörning i ca 3-4 min. Vänd i tomaterna, smaka av med salt, peppar. Stek under omrörning i ca 3-4 min. Låt sedan grytan puttra med grytlock på glänt i ca 20-30 min. Servera med bröd eller som tillbehör vid maten, passar perfekt med grillat.

Join the Conversation

  1. Lecsó är så gott och finns tusentals variationer:) Jag brukar lägga i korv, en zukkini samt när det är klar då åker in rätt många vispad ägg , så blir såsen mer som en väldigt mjuk äggröra. Men flera äter det med ris och har mer tomat i än paprika.

  2. eva N says:

    Lecsó, där inte paprikan den övervägande ingrediensen utan löken och tomaten, lagas oftast antingen med korvslantar i de flesta ungerska hem, eller också med ägg som i shakshouka (tror jag det stavas) och äts med mycket bröd. Så som den är lagad här görs i Ungern som lecsóbas och läggs in i glasburkar för att bli fullvärdig rätt vid senare tillfällen. Lecsó är nästan aldrig en vegetarisk rätt. Själv gör jag den med fläskfärs och har både kokt ris och gott bröd till, men sällan helt vitt bröd då den inte är hälsosam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close