Lecsó- Ungersk paprikagryta

Annonssamarbete med LG där vi tillsammans med Er ska minska matsvinnet!

Kylskåpet och frysen är utan tvekan våra två viktigaste vitvaror i hushållen. Man kan leva utan många av sina vitvaror och köksapparater men livet utan kyl och frys hade varit väldigt svårt. Tack vare dem kan vi förvara maten längre utan att den blir dålig. Trots dessa två fantastiska verktyg i köket kastar vi fortfarande mat i orimliga mängder. Det är minst sagt sorgligt att vi kastar så mycket mat helt i onödan, var femte matkasse vi köper åker rakt ner i soporna. Många gånger är det mat som hade kunnat räddats. Som tex paprika, som jag älskar och alltid har hemma, kan du frysa in. Märker du att paprikan börjar bli dålig eller kanske har du köpt massor nu när det är säsong för det. Skär i bitar, lägg i en fryspåse och frys in. Perfekt att ha färdighackad och fryst. Bara att slänga ner i soppan, grytan eller wooken direkt från frysen.

Trots att kylen är din bästa vän i köket så är det inte alla råvaror som mår bra av att förvaras där. Som tex tomat, ännu en fantastisk råvara som jag bara älskar och som jag har frossat i under sommaren. Tomat trivs allra bäst i rumstemperatur. En tomat som förvaras i kyl tappar smak och får en mjölig konsistens. Om tomaterna börjar bli övermogna kan du hacka dom i bitar och frysa in på samma sätt som paprika. Du ska inte heller förvara lök i kylen, lök är känslig för fukt och vill gärna förvaras mörkt och svalt. Även lök funkar alldeles utmärkt att hackas och frysas in.

Du kan alltså alltid rädda en råvara, minska ditt matsvinn och sluta kasta i onödan. Lär känna din frys och kyl och utnyttja dom väl så ska du se att du kommer att minska ditt matsvinn och spara pengar. LG:s kylar och frysar är inte bara snygga, de har många smarta funktioner. En av funktionerna i deras kylar är “Moist Balance Crisper”  som behåller frukt och grönsaker fräscha längre. Samtliga av LG:s frysar är utrustade med “No Frost” som  automatiskt avfrostar frysen och behåller en konstant låg energiförbrukning. Läs mer om deras kyl, frys och alla grymma funktioner HÄR!

Här kommer recept med sommarens godaste grönsaker. Ungersk lecsó som är lika läcker att avnjutas som en hel rätt med en bit bröd eller som tillbehör vid maten.

4-6 portioner
2 gula lökar
Ca 800 g paprikor i olika färger
500 g färska tomater
2 tsk paprikapulver (gärna ungersk paprikapulver)
Olja till stekning
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Bröd, jag slängde ihop detta bröd på 1 timme

Gör såhär:
Hacka lök i små tärningar, hacka paprika och tomat i bitar. Hetta upp olja och stek löken tills den får lite färg. Sänk värmen och smaksätt löken med paprikapulver, stek långsamt på låg värme i ca 1 min. Vänd i paprikan, höj värmen och stek under omrörning i ca 3-4 min. Vänd i tomaterna, smaka av med salt, peppar. Stek under omrörning i ca 3-4 min. Låt sedan grytan puttra med grytlock på glänt i ca 20-30 min. Servera med bröd eller som tillbehör vid maten, passar perfekt med grillat.

Join the Conversation

  1. Lecsó är så gott och finns tusentals variationer:) Jag brukar lägga i korv, en zukkini samt när det är klar då åker in rätt många vispad ägg , så blir såsen mer som en väldigt mjuk äggröra. Men flera äter det med ris och har mer tomat i än paprika.

  2. eva N says:

    Lecsó, där inte paprikan den övervägande ingrediensen utan löken och tomaten, lagas oftast antingen med korvslantar i de flesta ungerska hem, eller också med ägg som i shakshouka (tror jag det stavas) och äts med mycket bröd. Så som den är lagad här görs i Ungern som lecsóbas och läggs in i glasburkar för att bli fullvärdig rätt vid senare tillfällen. Lecsó är nästan aldrig en vegetarisk rätt. Själv gör jag den med fläskfärs och har både kokt ris och gott bröd till, men sällan helt vitt bröd då den inte är hälsosam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close