Gulfstaterna/ Kyckling/ Ris

Machboos- Bahrains nationalrätt

Machboos är en kryddig och riktigt god risrätt som är mycket populär i Gulfstaterna. Det är Bahrains nationalrätt och denna aromatiska risrätt kan tillagas på många olika sätt. Machboos kan tex tillagas med lammkött, recept hittar du HÄR! Det är en rätt som kräver tid och innehåller många ingredienser, därför tillagas den gärna på högtider och lite mer festliga tillfällen men den kan även serveras till vardags. Ljuvlig med myntatzatsiki och en fräsch sallad.
8 portioner
6 dl basmatiris av god kvalitet
1 kg kycklingklubbor
2 st rödlök
2 st sivri eller 1 grön paprika eller 2 st gröna chili
4 st vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
400 g krossade tomater
1 dl finhackad persilja
1 dl finhackad koriander
50 g ghee eller smör
2 msk tomatpuré
5 dl kokhett vatten
Kryddor:
2 tsk sjukryddor
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
4  st gröna kardemummakapslar
2 st lagerblad
2 st torkad lime
1 kanelstång
Ca 3 tsk salt
Garnering:
Ca 3 dl nötter sv valfri sort (tex cashew, pinjenötter eller skållad mandel)

Recept på kabsa med lammkött hittar du HÄR! och kabsa med räkor HÄR!

Gör såhär:
Hacka lök, sivri/paprika och vitlöken. Riv ingefäran fint. Mät upp alla kryddor och ställ åt sidan. Gör 2 st hack i torkade limen med en kniv.

Hetta upp ghee eller smör i en rymlig gryta. Bryn kycklingen tills den får fin färg på båda sidor. Tillsätt löken och stek lite till. Tillsätt sedan sivri/paprika/chili, vitlök och ingefära. Stek under omrörning en stund. Vänd i alla kryddor och stek lite till. Se till att kryddorna får stekas med kycklingen en stund utan att de bränns vid. Tillsätt krossad tomat, vatten, persilja, koriander och smaka av med salt och peppar. Blanda och låt sedan kycklingen koka under lock i ca 35-40 min, tills kyclingen är färdiglagad.

Skölj riset och låt ligga i blöt i ljummet vatten i ca 30 min. Du kan göra detta medan kycklingen puttrar. Sila av riset. Vänd varsamt ner riset i grytan med kycklingen. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt. Koka upp riset och låt sedan ångas långsamt under lock tills riset mjuknar, ca 20-30 min. Riset får inte bli överkokt. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel.

Hetta upp smör i en stekpanna och nötterna gyllene. Lägg upp riset och kycklingen på ett fat och garnera med nötter. Servera gärna med myntatzatsiki och en fräsch sallad.
 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anne
    14/08/2019 at 15:33

    Åh så gott! Det är nationalrätten i Kuwait också Den kommer jag absolut att testa. Tack så hemskt mycket för alla dina recept. Jag har lärt mig att laga god mat från dig.

  • Leave a Reply