Kabsa är en kryddig och aromatisk risrätt som är väldigt populär i Mellanöstern. Det är en festlig rätt som man gärna bjuder på när man får gäster. Den kan tillagas på olika sätt och kabsa med lammkött är en klassiker. Recept på kabsa med lammkött hittar du HÄR! Det röda kryddiga riset passade perfekt med räkor. Åh det blev så gott! Ca 6-8 portioner
400 g vannameiräkor
6 dl basmatiris eller långkornigt ris
400 g krossad tomat
1 st lök
2 st sivri (turkisk paprika) eller 1 grön paprika
4 st vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära (kan ersättas med 1 tsk torkad ingefära)
1 apelsin
Ca 5 dl vatten
2 st fiskbuljongtärningar
0,5 citron
Smör & olja till stekning
Kryddor:
2 st torkad lime
1 st kanelstång eller 1 tsk kanel
2 st lagerblad
1 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
4 st kardemummakapslar
1 g saffran
Salt och svartpeppar
Garnering:
3 dl nötter (väl fritt, cashewnötter, sötmandel eller pinjenötter passar utmärkt)
Gör såhär:
Börja med att förbereda alla ingredienser och ha dem framme så går det smidigare att laga rätten. Hacka lök, sivri/paprika och vitlöken. Riv ingefäran fint. Tina räkorna om du använder frysta och låt rinna av ordentligt i en sil. Mät upp alla kryddor och ställ åt sidan. Gör 2 st hack i limen med en kniv. Tvätta riset ordentligt och blötlägg i ljummet vatten i 30 min, sila sedan av riset.
Hetta upp olja och stek räkorna tills de blir genomstekta, ca 3 min på varje sida. Krydda räkorna med salt och peppar, pressa lite citron över. Ta ur från stekpanna och ställ åt sidan. I samma stekpannan som du har stekt räkorna i (tvätta inte ur den) lägger du en stor klick smör. Tillsätt löken och stek tills den för färg. Tillsätt sedan paprika, vitlök och ingefära. Vänd i alla kryddor förutom saffran. Om det känns torrt i grytan kan du tillsätta lite mer smör eller olja. Stek nu allting en stund under omrörning.
Tillsätt krossad tomat, saften från 1 apelsin och saffran. Riv även i lite skal från apelsinen, se till att inte få med det vita skalet, då kan det bli beskt. Rör om ordentligt. Smula i buljongtärningarna och häll i ca 5 dl hett vatten. Krydda med salt och peppar. Koka upp såsen, sänk värmen och låt under lock på medelvärme i ca 20-30 min.
Lägg riset i en rymlig gryta. Häll tomatsåsen över riset. Såsen ska täcka riset med ca 1 cm. Blanda varsamt riset i såsen utan att du krossar sönder riskornen. Koka upp utan lock, sänk sedan värmen lägg ett lock på grytan. Låt riset ångas långsamt under lock tills den mjuknar, ca 20 min (tillagningstiden kan variera). Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel. Lägg räkorna över riset och låt allting ångas en stund under lock.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek nötterna gyllene. Lägg upp riset och räkorna på ett fat, garnera med nötter. Servera kabsan med en syrlig sallad. Tzatsiki och citronklyftor passar också bredvid. Om du gillar hetta så är det väldigt gott att ringla lite chilisås på vid servering, som tex tabasco eller sriracha.
Kan man ta vanliga räkor??
Det funkar jättebra.
Hej,
Måste göra denna rätt i helgen. Om jag använder färsk lime istället, vilket antal ska jag då använda, en, två eller fler :)?
Mvh
Daniel
Hej!
Torkad lime smakar helt annorlunda från färsk lime. Det blir inte riktigt samma sak men om du ska använda det så ska du pressa juicen och inte ha i hela limen som jag har gjort med den torkade. Pressa och ha i efter smak, gillar du syra så ska du ha 2. Hoppas att det ska smaka. Kram /Zeina
Hej!
All din mat ser fantastisk ut!
Har bara frågor ang. torkad lime…. Är det 2 st hela limefrukter som du låtit torka själv du gör ett snitt på och du har i? Aldrig hört talas om det tidigare nämligen 🙂
Med vänlig hälsning Kajsa