Testa att göra pakistansk pumpahalwa nu när det är säsong för pumpa. En annorlunda och mycket god dessert som är en blandning mellan pudding och en tjock mannagrynsgröt. Du gör den enkelt med få ingredienser och kan söta halwan helt efter smak. Toppa med nötter, kokos och eventuellt russin och njut!
10-12 portioner
500 g pumpa (skalad och hackad i tärningar)
2,5 dl mannagryn
1,5 tsk stötta kardemummakärnor
100 ghee eller smör
Ca 2-3 dl socker (söta efter smak)
7 dl vatten
Garneringsförslag (mixa fritt efter smak):
Nötter, russin, kokos efter smak
Recept på irakisk halawa hittar du HÄR!
Gör såhär:
Lägg skalad och hackad pumpa i en kastrull, häll över 2 dl vatten. Låt sjuda under lock tills pumpan mjuknar och kokas sönder, ca 15-20 min. Mosa pumpan med en gaffel eller potatisstött tills du får en fin pumpapuré.
Hetta upp smör och stek mannagryn med kardemumma på medelvärme i ca 4-5 min. Häll över 5 dl vatten, tillsätt socker och blanda. Koka upp under omrörning, sänk värmen och häll pumpapurén över. Rör ständigt om med medelvärme och stek allting tills halwan tjocknar i ca 4 min. Häll upp på ett fat. Låt kallna och stelna i kylen. Garnera med önskad garnering och servera.