Ljuvligt gott irakiskt godis med kolasmak. Härligt krämig och barnsligt god! Enkel att göra men kräver tålamod och att man är uppmärksam. Mjölet, mjölkpulvret och majsstärkelsen måste rostas under ständig omrörning, annars bränns den lätt vid. Lägg upp kolan på ett fat och servera med små teskedar bredvid, man skedar upp en liten klick kola och njuter… perfekt till en kopp te eller kaffe.
Stor tallrik hallawa
2,5 dl pulvermjölk
2,5 dl majsstärkelse (maizena)
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl neutral olja (tex raps- eller solrosolja)
Sirap:
3,5 dl socker
5 dl vatten
0,5 tsk citronsaft från en färsk citron
Gör såhär:
Koka först upp sirapen, den måste vara sval/kall när den sedan ska användas, förbered den i god tid. Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp under ständig omrörning tills sockret löses upp. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 4-5 min. Rör om med jämna mellanrum. Låt svalna och täck sedan med ett lock. Låt kallna och håll alltid sirapen övertäckt, annars bildas det sockerkristaller på ytan.
Gör hallawan. Tänk på att använda en rymlig gryta eller stekpanna med höga kanter. När du sedan häller över sirapen kommer det att ryka och bubbla kraftigt i grytan. Blanda mjöl, majsstärkelse, mjölkpulver och olja i grytan.Värm upp på medelvärme under ständig omrörning. Du ska konstant röra om i ca 15-20 min tills färgen på mjölet blir gyllene och får “beigebrun” kolafärg. Det är jätteviktigt att alltid röra om, mjölet bränns vid väldigt snabbt. När mjölet fått en gyllene färg stänger du av värmen. Häll försiktigt över sirapen, det kommer att ryka från grytan, akta fingrarna.
Rör om kraftigt med en träslev tills hallawan blir krämig och klumpfri. Bred ut på ett fat eller bricka. Strö över nötter, kokos eller behåll den neutral. Låt svalna och täck sedan fram till servering. Kan förvaras i rumstemperatur eller kyl upp till 10-14 dagar.
Kan man göra den glutenfri?
Hej,
Det blir svårt eftersom mjölet är huvudingrediensen i receptet.
Hej…
Kan jag använda potatismjöl istället för majsstärkelse??
Hej,
Nej det rekommenderar jag inte
Hej! Finns en variant som ser ut som denna men är hård som dajm. Vet inte vad det heter.
Men skulle väldigt gärna få recept på det. Så ett tips om du vill lägga ut recept på det
nån gång 🙂
du tänker på Sahon. persisk/irakisk daimliknande