Balkan/ Bönor/ Grytor/ Kött/ Soppor

Grah/pasulj- Bönsoppa från Balkan

Den här rätten fick jag smaka första gången som barn hemma hos min makedonska kompis. Älskade den! Vi brukade ofta springa hem till varandra efter skolan och äta våra mammors goda mat. Jag älskade när hennes mamma lagade pasulj, hon serverade alltid den med nybakat bröd och en syrlig sallad. Soppan är mustig, mättande och krämig. Den får sin läckra konsistens från redningen gjord på stekt mjöl och paprikapulver. En autentisk pasulj, även kallad för grah, tillagas gärna med rökt sidfläsk eller lyxiga kryddiga korvar. Jag som inte äter fläsk lagar den med kryddig nötkorv. Det funkar även förstås alldeles utmärkt att utesluta köttet helt och servera rätten vegansk. Om du utesluter korv och kött får du gärna tillsätta en gnutta rökt paprikapulver. Servera med nybakat bröd och njut!

6 portioner
800 g kokta vita bönor
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
200 g rökt kött eller korv (läs tips nedan)
1 msk paprikapulver
2 st grönsaksbuljong eller 1 msk grönsaksfond
2-3 st lagerblad
Rapsolja till stekning
Ca 1,5-2 liter vatten
Redning:
3 msk rapsolja
2,5 msk vetemjöl
2 msk paprikapulver
TIPS! En autentisk pasulj/grah tillagas gärna med rökt sidfläsk eller kryddiga korvar. Den görs även helst med vita bönor som man kokar själv. Bönorna blötläggs över natten och kokas sedan mjuka. Jag äter inte fläsk och har använt en rökig nötkorv. Jag har även använt färdigkokta vita bönor på burk, jag använde 3 st burkar. Du kan även ha kött i soppan istället för korv. Högrev eller annat grytkött passar alldeles utmärkt. Koka då köttet tills den blir mjuknar, ta tillvara på buljongen och tillaga rätten enligt recept nedan och använd köttets vätska som buljong.

Serveringförslag:
Pogacha
Shopska sallad

Gör såhär:
Hacka lök och morot i tärningar. Hacka kött eller korv i bitar. Finhacka vitlök. Hetta upp olja, stek löken glansig. Tillsätt morot, vitlök och stek lite till. Tillsätt korv eller kött och paprikapulver. Fortsätt stek under omrörning i ca 3 min. Vänd i bönor, lagerblad, buljong, vatten och blanda. Låt koka upp, smaka av med salt och peppar. Låt soppan puttra under lock i ca 25-30 min. Späd eventuellt ut med vatten soppan vid behov.

Hetta upp olja, tillsätt mjöl och paprikapulver. Fräs långsamt på medelvärme i ca 1 min. Späd ut med ca 3 dl vätska från soppan tills du får en tjock paprikasmet. Häll smeten över soppan och blanda. Låt soppan putta i ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med nybakat bröd och shopska sallad.

 

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Lolla
    05/11/2019 at 19:46

    Grah äts även i Bosnien och autentisk hos oss som är muslimer är rökt nötkött eller sudzuka eller ngn annan kryddig nötkorv:)

  • Reply
    Sara
    06/11/2019 at 19:23

    Ser magiskt gott ut!
    Men kokar inte bönorna sönder då de kokar så lång tid?
    Tack för fantastiska recept

  • Reply
    sara
    11/11/2019 at 14:21

    hej! när det står 800 g vita bönor, innebär det 2 burkar eller 4 burkar? 1 burk brukar ju innehålla ca 400 g, men avrunnen vikt ca 230 g.

  • Leave a Reply