Lättbakat pogacha- Bröd från Balkan

Pogacha är ett lättbakat bröd från Balkan. Brödet är en stor favorit som kan bakas på olika sätt. Denna version är mycket enkel och behöver bara jäsas en gång. Trots bara en jäsning så är brödet väldigt fluffigt och gott. Du kan ju förstås låta brödet jäsa två gånger om du känner att du har tid. Det är aldrig fel att ge brödet tid att jäsa. Man kan forma brödet som ett brytbröd som jag har gjort eller så kan man platta ut hela degen till ett runt bröd och få ett stort bröd istället.

Recept på soppan som skymtar i bakgrunden hittar du HÄR!

1 brytbröd eller ett stort runt bröd
Ca 9-10 dl vetemjöl
2 tsk torrjäst
4 dl vatten
1 msk socker
2 tsk salt
3 msk rapsolja
TIPS! Jag rekommenderar att du använder torrjäst till detta bröd. Den har en inte lika stark jästsmak som färsk jäst. Vitt bröd som inte ska jäsa eller knådas länge kan lätt få smak av färsk jäst.

Gör såhär:
Blanda 1 dl ljummet vatten med 2 tsk torrjäst och 1 msk socker i en bunke. Låt stå i 10 min. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen. Mjölet tillsätter du i omgångar och känn efter hur mycket mjöl du behöver tills degen känns smidig. Degen får gärna vara lite kladdig.

Klä en springform (ca 25 cm) med bakplåtspapper. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 12-13 bitar. Forma degbitarna till bollar och lägg dem i en springform. Du kan även forma brödet till ett stort runt bröd som du lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Täck formen med plast och låt jäsa 45 min i rumstemperatur.

Värm ugnen till 200°. Baka brödet mitt i ugnen i ca 45 min. Ta ut brödet från springformen och låt svalna på ett galler under bakduk. Servera brödet nybakat. Brödet är allra godast samma dag som det har bakats.

Join the Conversation

  1. Sassa says:

    Hej zeina!

    Bara älskar dina recept och din blogg, längtar efter din kokbok! Tack vare dig, så älskar jag att laga mat och har lärt mig flera nya recept ❤️

    Tänkte bara fråga hur man gör när man låter brödet jäsa två gånger?

    Kärlek från Göteborg!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Va glad jag blir. Tack snälla 😀
      När du har knådat degen så täcker du den och låter den jäsa i 45 min. Sen formar du brödet och låter det jäsa igen enligt receptet. Lycka till. Kram/Zeina

  2. Familjen Olsson Melanoz says:

    En fundering, ska brödet jäsa 45 min i bunken och sedan 45 min efter att det bakats ut, för att sedan gräddas i 45min?
    Eller jäsa 45min när brödet bakats ut och ligger i formen, för att sedan gräddas i 45min i ugnen? Blev lite virrig efter att ha läst receptet och sen läst ditt svar på kommentaren innan Stort tack för att delar med dig av din kunskap. Vi älskar dina recept och framför allt ditt recept på scones

  3. Ann-Louise says:

    Tack snälla Ziena för all inspiration du ger älskar mat från mellanöstern blev så glad när jag hittade dig

  4. Kausa says:

    Du är fantastisk! Sån inspiration!

    1. Zeina Author says:

      Tusen tack 🙂

  5. Maria says:

    Hej. Kan man låta brödet stå kallt vid andra jäsningen? Så man kan göra iordning dagen innan och låta det gräddas under tiden soppan blir klar?

    Mvh Maria

    1. Zeina Author says:

      Funkar alldeles utmärkt 🙂

  6. Anette Karlsson says:

    Hej! Skulle man kunna nattjäsa brödet och grädda det på morgonen? Hur i så fall?
    Med vänlig hälsning,
    Anette

    1. Zeina Author says:

      Hej!
      Absolut, det funkar jättebra. Forma bröden, lägg i springform, täck med plast och ställ direkt i kylen. Nästa dag är det bara att baka i ugn 😀

  7. Carina Andersson says:

    Hej!
    Jag gjorde detta bröden nu och det blev inte alls lika fluffigt och fint som ditt. Mer som scones i en form och lite degiga i mitten . Följde receptet, undrar vad som kan gått fel. Det fick jäsa 45 min sen in ugn. Degen var kladdig och tog extra mjöl när jag rullade bollarna.

  8. Roger says:

    Pogača utan yoghurt i degen blir inte saftig. Alla pogača recept skall innehålla yoghurt och i vissa fall även några få ägg.
    Detta som du lagt upp ser ut som ett recept för vanligt vitt vardagsbröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close