Lättlagad och mycket god potatissoppa från Balkan. Soppan görs enkelt på få ingredienser. Det passar perfekt att servera soppan med en bit bröd, som pogacha.
Recept på brödet hittar du HÄR!
4 portioner
1 gul lök
6 st mellanstora potatisar
2 st morötter
2-3 tsk paprikapulver (ha i efter smak, jag har i 3 tsk)
1 st grönsaksbuljongtärning (kan ersättas med salt)
2 msk mjöl (kan bytas ut mot majsstärkelse)
Ca 3 msk finhackad persilja
Ca 8 dl vatten
Salt & peppar
Olja till stekning
Serveringsförslag:
Pogacha
Gör såhär:
Skala lök, potatis och morot. Skär löken i tärningar, skär morot i slantar och hacka potatis i bitar. Hetta upp olja och stek löken en stund. Vänd i morot och stek lite till. Vänd sedan i potatis och stek en stund. Tillsätt paprikapulver och stek lite till. Häll över hett vatten, smula i buljongen, krydda med salt och peppar. Låt soppan koka under lock i ca 20 min, tills grönsakerna mjuknar utan att de kokas sönder. Tillsätt eventuellt mer vatten vid behov.
Rör ut 2 msk vetemjöl med 1 dl vatten, det får inte vara några mjölklumpar så blanda ordentligt. Vänd sedan ner mjölet i soppan samtidigt som du rör om i soppan. Låt soppan koka utan lock i 5-6 min. Stäng av värmen och vänd i persilja. Servera!
Hej Zeina!
Jättefin blogg du har!
Ville bara rätta dig när det gäller denna ”soppa” detta är en gryta och inte soppa
Čorba betyder soppa
Corba betyder i balkan soppa
Skrev fel : Corba betyder INTE soppa i balkan, det betyder GRYTA , så detta är egentligen potatisgryta
Jättegott! Perfekt för någon med studentekonomi också. Tack så mycket för en underbar matblogg Zeina!
Så enkelt men ändå så gott, och brödet med! Ny favorit här hemma. Hade i lite smoky paprikapulver och stora vita bönor, blev jättegott.
Typiskt serbiskt gryta vid fasta
Jättegott. Men det behövs helst en proteinkälla till. Kanske färdigkokta bönor?