Paneer- Indisk färskost

Paneer är en god indisk färskost som är god att ha i grytor. Osten tar sin tid att göra men är inte alls svår att laga. Väldigt gott att ha i palak paneer

Ca 4 portioner
2 liter mjölk med 3% fetthalt
1 citron (eventuellt mer, ca 3 msk citronsaft)
0,5 tsk salt

Gör såhär:
Pressa citronen och sila bort eventuell fruktkött från citronen.

Häll mjölken i en kastrull och koka upp.Ha inte alltför hög värme när du kokar upp mjölken för att då kan den lätt brännas vid i botten av grytan. När mjölken börjar koka (den behöver inte stormkoka), häller du i salt och citronsaften. Stäng sedan av värmen och ta bort från spisplattan. Låt det stå i en liten stund tills mjölken skär sig och det börjar bildas klumpar. Tillsätt eventuellt mer citron om du tycker att det behövs, det brukar dock räcka bra med saften från en citron.

Lägg en ren och superfräsch kökshandduk på en sil. Häll mjölken över. Vänta tills vasslen har runnit igenom och krama sedan ur överflödig vätska. Forma sedan massan som ligger duken till en rund ost. Låt paneern ligga invirad i kökshadduken och lägg sedan i en sil. Lägg något platt över, typ en tallrik och ställ sedan en tyngd över. Det ska vara något ganska tungt, jag hade min tunga mortel över. Låt ligga där i ca 60 min. Sen är paneern redo att användas. Jag gillar dock att låta paneern stelna i kylen en stund innan användning. Skär osten i tärningar och ha det i en gryta, tex palak paneer.

Join the Conversation

  1. Fungerar det även med laktosfri mjölk?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har inte testat och är osäker på om det funkar.

    2. Testade precis. Det fungerar med laktosfri mjölk.

      1. Linda Skarin says:

        Jag försökte mig på detta i morse men i stort sett sllt rann ut igenom duken. Jag tog bort mjölken precis när det började bubbla i den. Kan jag kokat den för lite?

        1. Nathalie says:

          Samma här. Blev en golfbollsstor ost av det hela. Men om jag kokat längre hade det bränt i botten för det var lite ljusbrunt där (trots frekvent omrörning). Tricket är nog en riktigt tjockbottnad kastrull så man kan koka på högre värme.

          1. Eldor says:

            Man kan köpa ett mellanlägg att lägga mellan kastrullen och plattan. Vet inte vad de kallas på riktigt. En praktisk grej

        2. Jag tror det är en bra idé att vänta tills mjölken flockat sig så man är säker på att det blivit någon ostmassa. Flockar det sig inte så rinner allt genom handduken…

          Kan behövas högre temperatur, mer citron, mer omrörning så citronsaften sprider sig eller bara tid för reaktionen att ske. Det är min erfarenhet i alla fall, jag är ingen kemist 🙂

  2. Angelika Weckman says:

    Hej Zeina, funkar det att göra paneer på mellanmjölk? Mvh Angelika Weckman

    1. Jag gjorde det igår (eftersom det var det enda jag hade hemma) och det blev ungefär 150g paneer på 1 liter mjölk.

  3. Minou says:

    Tack för receptet. Jag gjorde getost med paneerreceptet, med hälften getmjölk. Det blev en väldigt god färskost att äta till nybakat bröd. Kanske vågar jag mig till helgetmjölk nästa gång. Hade tänkte att köpa getyoghurt och låta rinna av till mjukost, men hittade ingen sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close