Palak paneer

Palaak paneer är en av de mest populära indiska rätter. Inte konstigt, så fantastiskt god! Fyllig och smakrik gryta med spenat och paneerost. Man kan göra paneer själv hemma, förbered den gärna dagen innan så kan du enkelt laga hela rätten nästa dag. Om du vill göra din palak paneer vegansk så kan du ersätta paneern med tofu och grädden med växtbaserad grädde, som tex havregrädde. Ljuvligt gott det med!

4 portioner
Paneer– recept HÄR! (paneer kan ersättas med 2 st halloumi)
600 g färsk bladspenat
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 1,5 msk när den rivs)
1-2 st gröna chili
2 st tomater
Ca 1 dl grädde (kan uteslutas)
Smör och olja till stekning
Runt 2 dl vatten till grytan
Kryddor:
2 tsk torkade bockhornsklöverblad (kan uteslutas)
2 tsk garam masala
1 tsk spiskumminfrön (kan ersättas med vanlig spiskummin)
1 tsk korianderpulver
0,5 tsk gurkmeja
Ca 1-2 tsk chilipulver (justera hetta efter smak)
Salt & peppar
Serveringsförslag:
Naan eller vitlöksnaan
Ris
Raita

Gör såhär:
Börja med att göra paneer enligt receptet HÄR!

Lägg bladspenaten i en gryta och häll över vatten tills det det täcker spenaten. Koka upp och låt sjuda i 2 min. Sila sedan av och skölj spenaten direkt i kallt vatten så behåller den sin fina gröna färg. Låt rinna av och lägg sedan i en mixer, mixa spenaten slät. Tillsätt eventuellt vatten om spenaten är svår att mixa. Man kan även finhacka spenaten. Ställ åt sidan.

Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöken, riv ingefäran, hacka tomaterna i små tärningar, finhacka chilin. Hetta upp olja och en klick smör, stek vitlök, ingefära, spiskumminfrön och garam masala i ca 1 min under omrörning. Vänd i lök och chili och stek tills löken får färg. Vänd i tomat, resten av kryddorna och fortsätt stek en stund under omrörning.

Häll över den mixade spenaten, tillsätt lite vatten, börja med ca 1 dl vatten. Låt koka under lock i ca 15-20 min. Rör om med jämna mellanrum och låt inte grytan brännas vid i botten. Om grytan känns för vattning så låter du den koka utan lock, om den känns för tjock tillsätter du mer vatten. Smaka av och krydda eventuellt mer. Häll i grädde och låt sjuda i 2-3 min till.

Skär paneern i tärningar. Du kan välja om du vill steka paneern i lite olja först eller vända ner direkt i grytan. Jag stekte inte mina, hällde ner dem direkt i grytan. Låt puttra på låg värme i 3-4 min. Servera gärna grytan med ris och naan. Recept på naan hittar du HÄR! och vitlöksnaan HÄR!

Join the Conversation

  1. Josephine says:

    Letar ett bra recept på palak med kyckling (och ev. cashew ist för grädde) men verkar inte finnas på svenska. Har du ngt? 🙂 Hur går jag in kyckling i receptet ovan för den ska ju marineras först?

  2. Selma says:

    Kan man byta ut paneerost mot kycking istället?

  3. Hanna says:

    Gudomligt gott!

  4. Charlotte Ryman says:

    Hej Gjorde denna precis, paneer blev mycket bra. Själva såsen blev besk, hur kommer det sig? Inte så besk så det var oätligt men tror nog det var bockhornsklövel pulvret jag använde, hittade inte bockhornsklövel utan fick köpa torkat och i pulver. Tror du att orsaken till beskan kom där ifrån? En mycket trevlig och användarvänlig hemsida och lättfattliga instruktioner.

  5. Det står dig fritt att besöka andra sidor om du inte gillar innehållet här.

  6. Musse says:

    Fick händerna på paneer i affären för första gången för inte länge sedan och visste att det första jag ville göra var palak paneer. Det här receptet var sååå lyckat, supersupergott! Första gången jag lagat mat med hela spiskumminfrön, det gav ett helt annat djup till smaken! Jag missade att köpa tomater så jag hade i tomatpuré, funkade finemang. Klicken smör jag hade i var generös och jag tror det gjorde mycket för smaken. Kan alltid lita på Zeina att lägga upp träffsäkra recept som det märks är väl beprövade, genomtänkta och aldrig krångligare än de behöver vara!

  7. Matilda Palenius says:

    Otroligt gott! Vi tog frysen hackad spenat som vi inte mixade vilket vi tyckte blev bra. Gick även fint att ta krossade tomater istället för färska. Till gjorde vi chapati från Zeinas kokbok, det blev också toppen. Kul och god maträtt!

  8. Nadia says:

    Fick också min besk 🙁 Använde mer grädde och koriander för att fixa till det. Blev tyvärr inte samma konsistens som det brukar vara. Använde inte bockhornsklöverblad. Kan det vara för mycket av en krydda tro? Eller stekningen av kryddorna för länge?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close