Kousa mehshi bi laban- Friterad zucchini i yoghurtsås

Fyllda späda zucchini är en favorit i Mellanöstern. Den finns olika varianter, denna version brukar kallas för “ablama” eller “kousa bi laban” och är vanlig i Libanon och Syrien. Zucchinin fylls och friteras och kokas sedan i en god yoghurtsås. Väldigt gott att serveras med ris. Längre ner hittar du fler läckra recept på kousa mehshi.
6 portioner
1,5 kg små zucchini
Fyllning:
300 g färs (kött eller vegofärs funkar bra)
1 gul lök
1 tsk sjukrydda- recept finns HÄR! om du vill göra egen mix
0,5 tsk kanel (kan uteslutas)
1 tsk paprikapulver eller chilipulver
Salt & peppar
0,5 dl pinjenötter (kan uteslutas)
Olja till stekning
Yoghurtsås
2 pkt natruell yoghurt (se bild vilken sort jag rekommenderar)
1 dl vatten
4 msk majstärkelse (maizena)
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad mynta
Ca 1,5 tsk salt
Serveringsförslag:
Vermicelliris

Recept på kousa som inte friteras och i yoghurtsås hittar du HÄR! och kousa i tomatsås hittar du HÄR!

Gör såhär:
Fyllningen: Finhacka löken och stek i olja på medelvärme. Löken ska bara svettas och mjukna utan att den får för mycket färg. Tillsätt färsen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor och fräs lite till. Stek pinjenötterna i en separat stekpanna i olja tills de får färg (ha koll de bränns vid snabbt). Vänd ner pinjenötterna med färsen. Smaka av fyllningen och krydda eventuellt mer.

Zucchinin: Skär bort skaften på toppen av zucchinin, håll ett stadigt grepp gröp ur långsamt. Snurra urgröparen/tesked/potatisskalaren långsamt men bestämt samtidigt som du arbetar dig in. Om det är första gången du gör detta så kommer du lyckas ta i sönder några stycken innan du får till tekniken, det är helt ok.
Gröp inte zucchini för tunna. Pilla in fyllningen med fingrarna hela vägen.

Hetta upp olja i en stekpanna och fritera zucchinin ca 3-4 min på varje sida. Låt rinna av på papper.

Gör yoghurtsåsen: Häll yoghurten och salt i en rymlig gryta. Lös upp majstärkelsen med en 1 dl vatten och häll ner det i grytan. Rör om en en stund innan du ställer kastrullen på värmen och se till att allting blandas samman ordentligt. Ställ sedan på spisplattan och koka upp under ständig omrörning. Nu är det viktigt att man ständigt rör om! Annars skär yoghurten sig. Sänk värmen när yoghurten börjar koka, rör om och låt sedan småputtra. Droppa försiktigt i en zucchini i taget i yoghurtsåsen. Låt sedan allting puttra i 20-30 min, tills zucchinin mjuknar och blir genomkokt.

Mortla vitlöksklyftorna tillsammans med mynta tills de blir fina strimlor (myntan och vitlöken kan uteslutas). Blanda ner vitlöken i yoghurten, låt allting få småkoka på låg värme i ca 10-15 min.

Lägg upp zucchinin med yoghurt i fat eller djupa tallrikar, om de ligger kvar i grytan kan de gå sönder. Servera gärna kousan varm med ris eller en bit bröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close