Suugo suqar- Somalisk köttfärssås

Suugo suqar är Somalias version på Italiens ragu. Till en autentisk suugosås använder man kött som man hackar i små bitar men man kan även använda köttfärs om man vill det. Det som ger såsen det där lilla extra är den goda somaliska kryddmixen xawaash. Om du inte hittar kryddan i affären kan du göra en egen mix.

4 portioner
500 g högrev (kan ersättas med köttfärs, jag tog köttfärs)
1 gul lök
1-2 st gröna chili eller 1 grön paprika
1 morot
4 st vitlöksklyftor
Ca 0,5 dl finhackad färsk koriander
1 burk krossad tomat (400 g)
2-3 msk tomatpuré
1 msk xawaash (somalisk kryddmix)
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 2-3 dl vatten
Gör egen xawaashkrydda:
1 msk spiskumminfrön
1 msk korianderfrön
1 tsk svartpepparkorn
1 liten kanelstång
1 tsk kardemummafrön
0,5 tsk hela nejlikor
1 tsk gurkmeja

Recept på samosa hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med att göra xawaaashkrydda om du inte har en färdigmix: Lägg alla kryddor förutom gurkmeja i en helt torr stekpanna. Rosta under omrörning i ca 2-3 min tills kryddorna rostas och får en härlig doft utan att de bränns vid. Låt kryddorna svalna och mixa dem tills de smulas sönder så mycket som möjligt. Mortla sedan dem tills du får en pulvermix av alla kryddor. Tillsätt sedan gurkmeja och förvara i en burk. Håller sig bra i flera månader.

Skär köttet i ca 1 cm stora tärningar om du använder högrev. Finhacka lök, koriander, chili/paprika och vitlök. Riv moroten. Hetta upp olja och stek alla grönsaker tills de mjuknar och får lite färg. Tillsätt kött/färs och stek tills köttet får färg. Vänd i xawaashkrydda, salt, peppar, tomatpuré och fortsätt stek en stund under omrörning. Vänd i krossad tomat, ca 2 dl vatten och låt såsen puttra under lock. Om du har använt högrev så ska såsen puttra i ca 1,5-2 timmar och om du har använt köttfärs så räcker det att såsen puttrar i ca 1 timme. Späd eventuellt ut med mer vatten under koktiden om såsen känns för torr. Serva köttfärssåsen med pasta.

Join the Conversation

  1. Camilla says:

    I beskrivningen av hur man gör xawaash står att man först ska mixa och sedan mortla. Kan du förklara närmare varför man ska göra både och?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close