Kalam polo-Iranskt ris med köttbullar och kål

Kalam polo är en fantastiskt god rätt där ris, saffran, stekt kål, kryddiga köttbullar och lök varvas i en och samma gryta. Det är en iransk favorit som kan tillagas på olika sätt. Det finns tex en variant som heter kalam polo shirazi som innehåller örter. Jag har gjort min med saffran. Urläckert! Det är många moment i receptet men så värt varje minut. Servera gärna kalam polo med shirazi sallad och masto khiar.

6 portioner
Köttbullarna:
400 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk advieh (iransk kryddmix, läs tips nedan)
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
Riset:
4 dl basmatiris
Klyfta vitkål (ca 600 g)
1 gul lök
2 st potatisar till botten av grytan (kan uteslutas)
1 g saffran
2 msk tomatpure
1 tsk gurkmeja
Olja till stekning
Ca 3 dl vatten
Salt & peppar
Olja till stekning
TIPS! Advieh är en iransk kryddblandning som hittas främst i livsmedelsbutiker som säljer produkter från Mellanöstern. Det är ingen panik om du inte hittar den. Du kan krydda upp köttbullarna med lite kanel och en gnutta curry.

Gör såhär:
Riset:
Jag använder basmatiris köpt i Mellanösternbutiker. Riset tål att blötläggas långa stunder utan att det blir grötigt och kornen är långa och fluffiga. Om du använder “vanlig” basmatiris köpt i mataffären hoppar du över steget med blötläggning nedan, bara skölj i såna fall riset. Lägg riset i en bunke, häll över ljummet vatten rör runt och häll ut vattnet. Gör om samma procedur tills vattnet klarnar och inte känns lika grumligt. Täck riset med ljummet vatten och låt stå i minst 30 min, gärna 2 timmar. Under tiden kan du förbereda nästa moment.

Saffranet: Lös upp saffranet med 1 dl ljummet vätten, täck och ställ åt sidan.
Köttbullarna: Riv 1 lök fint. Blanda med resten av ingredienserna till köttbullarna. Rulla små köttbullar. Stek köttbullarna tills de får färg runt om. Lägg åt sidan och bevara oljan som du har stekt köttbullarna i.

Kål och lök: Hacka kålen i strimlor och lök i tärningar. Stek löken i samma olja som du stekte köttbullarna, löken ska bli lätt karamelliserad. Lägg löken åt sidan och bevara oljan. Vänd i kålen och stek den tills den får färg och mjuknar. Vänd sedan ner löken och köttbullarna med kålen. Tillsätt tomatpuré, gurkmeja, salt och peppar och stek lite till. Tillsätt ca 1,5 dl vatten och låt det hela sjuda långsamt i 10 min.

Tillbaka till riset: Koka upp vatten och salt i en gryta, på samma sätt som om du skulle koka pasta. Vänd i riset och koka det tills det mjuknar men fortfarande har lite tuggmotstånd, ca 3 min. Sila av riset.
Montering av riset: Lägg ca 2 msk olja i botten av en grytan gärna med nonstick. Lägg ca 2 tsk av saffransvatten över oljan och blanda, detta kommer att ge potatisskivorna en fin gul yta. Skala och skär potatisarna i runda skivor, täck botten av grytan med potatisarna. Lägg lite ris i botten av grytan, lägg kål- och köttbullsblandning över. Fortsätt varva ris och köttbullar tills du har använt allting, avsluta med ett lager ris. Gör små gropar i riset, jag brukar göra det med skaften på en slickepott eller slev. Häll saffransvattent över och ca 1 dl kokhett vatten.  Klä grytlocket med en ren kökshandduk. Handduken försluter locket väl och bevarar ångan i grytan. Koka upp grytan på hög värme tills det bildas ånga i grytan och potatisarna får en fin stekyta, ca 4-5 min. Sänk sedan värmen till medelvärme. Låt tillagas långsamt tills riset är klart utan att den blir överkokt, ca 20-25 min. Lägg upp riset på ett fat och servera!

Join the Conversation

 1. Juliett says:

  Hej Zeina,
  Om man ska göra den med örter (kalam polo shirazi), vilka örter är det man använder ?
  Tack för alla super fina recept men framförallt goda!
  Kärlek till dig <3

 2. Roxana says:

  Örterna är dragon och basilika.

 3. Anthony Khoury says:

  Ma kent ba3ref Hizbollah bista5dem food bloggers la yinshro ajandeton

 4. MariEl says:

  Hej Zeina och alla matglada! Jag har ingen kastrull med teflonbeläggning. Kan jag laga den här och liknande rätter med tadigh i en djup teflonstekpanna? Eller i en rostfri kastrull med tjock botten där jag funderar på att lägga bakplåtspapper på botten? Hoppas att någon vet! Det ser så gott ut med tadigh.

 5. Anonym says:

  Kära Zeina ska det stå givetvis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close