Färs/ Husmanskost/ Huvudrätt/ Kött/ Såser & Dressingar/ Sverige

Kåldolmar

Kåldolmar är klassisk svensk husmanskost. Blir så himla gott med lingon, gräddsås och potatis. Här kommer ett super bra recept som ger dig riktigt goda kåldolmar.
k1_Fotor

6 portioner Kåldolmar
1 mellanstort vitkålshuvud ( Ca 2 kg)
Fyllning:
1 dl grötris
1 gul lök
500 g köttfärs
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 ägg
1 dl vatten
Stekning:
25 g smör
2 msk rapsolja
Garnering:
Ljus Sirap
3 dl Vatten

Gör såhär:
Koka upp kålhuvudet i saltat vatten och lossa bladen efter hand som de mjuknar. Låt dem rinna av. Skär bort den tjocka delen av kålen (stjälken). Koka upp grötris i vatten tills de mjuknar, sila av. Finhacka löken och stek i smör tills de mjuknar och får färg. Blanda sedan alla ingredienser till fyllningen. Lägg ca 2 msk fyllning på varje kålblad, vik in sidorna och rulla till en dolma. Hetta upp smör och olja i en stekpanna och bryn dolmarna på medelvärme, ca 3 min på varje sida. Stapla dem i en ugnsplåt.

Hetta upp ugnen till 200°. Lägg vatten i plåten runtom dolmarna, ringla sirap över, täck plåten med foliepapper och ta in i mitten av ugnen. Efter ca 30 min lyfter du bort folien och låter dem vara i ugnen ytterligare 15 min. Servera med kokt potatis och lingonsylt eller rårörda lingon.
k3k4k6

Gräddsås
20 g smör
2 msk mjöl
5 dl grädde
2-3 msk japansk soja (beroende på hur salt du vill ha smaken)
Förslag på smaksättning till gräddsås (valfritt):
1 msk senap
1-2 msk svartvinbärsgelé
2 msk äppelmos
1 msk fond

Smält smöret och blanda i mjölet. Fräs försiktigt mjölet några sekunder under omrörning. Blanda i grädde, soya och koka upp under omrörning. Låt sjuda långsamt 2-3 min. Tillsätt eventuellt en av smaksättningarna eller behåll såsen utan det. Rör om och låt sjuda 1 min.
Rårörda lingon
En upptinad ask med djupfrysta svenska ekologiska lingon blandade med socker. Justera sockermängden efter smak. Bara blanda försiktigt till sockret löses upp. Klart!
k9k1_Fotor

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply