Pasta carbonara med svamp

Jag testade att laga pasta carbonara gjord med kantareller istället för bacon. Det blev supergott. För att få till den rökiga smaken som bacon har tillsatte jag några droppar rökarom från liquid smoke, den hittar du i de flesta mataffärer. 

4 portoner
250 g spaghetti
300 g färsk svamp (förslagsvis kantareller eller champinjoner)
2 vitlöksklyftor
3 äggulor
100 g riven parmesan
Ca 2 droppar liquid smoke (rökarom, se bild och läs tips nedan)
Salt & peppar
Olivolja till stekning
TIPS! Om du vill göra en “riktig” carbonara byter du ut svampen mot ca 4 skivor bacon och skippar rökaromen. Stek baconen på samma sätt som jag har gjort med svampen, i en torr stekpanna och följ receptet som vanligt. Liquid smoke ger rätten en god rökarom som vanligtvis finns i bacon. Man kan utesluta det om man vill eller ersätta det med lite rökt paprikapulver.

Recept på halloumi carbonara hittar du HÄR!

Gör såhär:
Koka pastan, spara ca 1,5- 2 dl från pastan kokvatten, och sila sedan av pastan. Blanda äggulor med riven parmesan i en skål, spara lite parmesan till garnering. Hacka svampen i små tärningar, finhacka vitlöksklyftorna.

Hetta upp en helt torr stekpanna stek svampen på hög värme under omrörning. Stek tills svampen slutar vätska sig. Tillsätt sedan olivolja och vitlök, stek en stund på medelvärme tills vitlöken mjuknar. Smaksätt försiktigt med liquid smoke, tänk på att inte ha för mycket, den kan lätt ta över i smaken. Nån droppe räcker. Sänk värmen. Tillsätt spaghettin, salt, peppar och äggblandningen. Rör om, vänd i pastavattnet, blanda. Servera genast! Toppa med riven parmesan vid servering. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close