Detta är verkligen en riktigt smarrig gratäng med tonfisk och pasta. Krämig med ett gott smultäcke på. En lättlagad vardagsrätt som tilltalar de flesta smaklökar, stora som små. Gillar du inte ärtor kan du enkelt byta ut dem mot broccoli, champinjoner eller majs.
6 portioner tonfiskgratäng
400 g pasta av valfri sort (penne, fusilli, spaghetti eller makaroner passar bra till)
2 burkar tonfisk i vatten (även tonfisk i olja funkar bra)
4 dl djupfrysta ärtor
50 g smör
1,5 dl mjöl
1 liter mjölk
150 g riven ost
1 grönsaksbuljongtärning eller salt
2 msk torkad basilika eller oregano
Svartpeppar
Garnering:
2 dl ströbröd
50 g smör
TIPS! Du kan byta ut ärtorna mot majs, broccoli, champinjoner, paprika eller nån annan god grönsak som faller dig i smaken.
Gör såhär:
Värm ugnen till 180°. Förbered garnering, blanda ströbröd och smör till smulor och lägg åt sidan. Koka ärtorna och låt rinna av. Låt även tonfisken rinna av. Koka pastan al dente (med tuggmotstånd), sila av och lägg i en ugnsform. Börja sedan med såsen. Smält 50 g smör och rör i mjölet, fräs lite hastigt. Tillsätt 1 liter mjölk, svartpeppar, buljong/salt och oregano/basilika, rör om och koka upp under ständig omrörning. När såsen har tjocknat rör du i ost och ärtorna, rör om tills osten smälter. Smaka av och krydda eventuellt med mer salt eller örter. Vänd sedan försiktigt i avrunnen tonfisk, rör inte för mycket så tonfisken inte smulas allt för mycket. Häll såsen över pastan i ugnsformen, och toppa med ströbrödssmulorna. Baka mitt i ugnen i 20 min. Servera med en god sallad eller rivna morötter. Smaklig måltid!
Ska testa denna till veckan. Ser jättegott ut. Men stämmer det att det ska vara 1,5dl mjöl ? Låter mycket tycker jag men det kanske stämmer ☺️