Lyxiga havrebollar doppade i choklad

Himmelskt goda och lyxiga havrebollar doppade i choklad. Gräddiga havrebollar som blir frasiga av chokladen som de doppas i. Ljuvliga, vackra och inte alls svåra att göra. 

Ca 15 st havrebollar
Havrebollar:
250 g smör
10 dl havregryn
2-2,5 dl socker (justera sötma efter smak, jag har i 2 dl)
1 dl oboy (kan ersättas med 2 tsk kakao och 0,5 dl socker)
3/4 dl grädde eller mjölk
2 tsk vaniljsocker
Ca 1,5 dl kokos till rullning
Choklad att doppa bollarna i:
300 g choklad, mörk- mörk- eller vit choklad. Välj en sort eller mixa fritt
Förslag på garnering, mixa fritt:
Finhackade nötter
Kokos
Smält choklad
Strössel
TIPS! Om du inte har en matberedare kan du mixa havrebollssmeten med en elvisp. Hoppa då över steget där du ska smula havregrynen i början. Blanda allting, förutom mjölk/grädde och vispa i 3 min. Häll sedan i vätskan och vispa i ytterligare 10 min.

Gör såhär:
Lägg havregrynen i en matberedare och kör i 30 sekunder tills grynen blir smulor. Hacka smöret i tärningar och lägg det i matberedaren. Tillsätt socker, oboy eller kakao och vaniljsocker. Kör i ytterligare några varv, ca 1-2 min, tills allting blandas samman ordentligt. Häll sedan i mjölk eller grädden i omgångar samtidigt som maskinen är igång. Låt allting mixas samman i 1 min tills det är kladdigt. Ställ sedan smeten i kylen eller frysen för att stelna. I kylen tar det ca 1 timme och i frysen ca 30 min. När smeten är fast formar du bollar i önskad storlek. Lägg på ett fat och låt stelna en stund i kylen innan du doppar dem i choklad, ca 30 min.

Förbered garneringen och ha det nära till hans. Smält choklad över vattenbad eller i micro. Doppa en boll i taget i smält choklad med hjälp av en gaffel. Låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan på en bricka med bakplåtspapper. Strö över garnering innan bollarna stelnar. Om du ska ringla smält choklad över väntar du tills de stelnar först. Låt havrebollarna stelna i kylen. Sen är det bara att mumsa!

Join the Conversation

  1. Elaine says:

    Hej!
    Bör man äta dem direkt eller håller de sig i kylen eller frysen ett tag? Dvs kan man förbereda dem i förväg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close